SUMERO-25 organizacija i institucija nastavlja proces deinstitucionalizacije u BiH

Završna konferencija projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH 2016-2018“ održana je u Sarajevu. Ovom prilikom predstavljeni su rezultati aktivnosti koje su bile usmjerene na inkluziju osoba sa intelektualnim teškoćama u društvo, sa posebnim naglaskom na samostalan život u lokalnoj zajednici koji je ovu društveno marginaliziranu grupu ljudi stavio u ravan sa osobama bez invaliditeta. U okviru projekta uspostavljena i Platforma za deinstitucionalizaciju koju čini 25 organizacija i institucija koje se bave ljudskim pravima i podrškom osobama s invaliditetom, a koja će nastaviti raditi na ovom veoma bitnom procesu u BiH.

Češka nevladina organizacija People in Need uz podršku Češke razvojne agencije bila je nosilac projekta i jedna je od članova Platforme koja podržava proces deinstitucionalizacije u BiH. Projekt managerica People in Need, Anida Čmanjčanin, kazala je da su članovi Platforme dokazali da se stvari u našoj državi mogu mijenjati na bolje, dok je ambasador Češke Republike u BiH, NJ.E. Jakub Skalník, rekao da život osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici predstavlja život dostojan čovjeka. “Potrebna je saradnja svih nivoa vlasti kako bi se usvojile adekvatne strategije i kako bi se situacija na terenu nastavila mijenjati na bolje“, poručio je ambasador.

Direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, istakao je da će proces deinstitucionalizacije u godinama pred nama nastaviti pričati pozitivne priče. “Glavni indikator ovog projekta su osnaženost osoba sa invaliditetom i razvijeni klubovi samozastupnika. Možemo sa sigurnošću reći da je njihov život mnogo bolji. Ipak, i dalje ćemo razvijati i implementirati sve ono što zagovaramo i sigurno je još dosta posla pred nama“, kazao je Haverić te naglasio da su operativne aktivnosti na terenu uz SUMERO radili i Udruženje Zajedno Banja Luka i Udruženje Sunce Mostar.

Iz partnerskih udruženja Zajedno iz Banja Luke i Sunce iz Mostara, naveli su da osobe sa invaliditetom moramo gledati kao ravnopravne i da je potrebno raditi na rušenju društvenih stereotipa.

Platforma za deinstitucionalizaciju nastavit će svoj rad i u budućnosti. Glavni cilj Platforme bit će saradnja predstavnika vladinih institucija, civilnog društva i nevladinih organizacija zbog podrške procesu deinstitucionalizacije u BiH, identifikaciji dobre prakse te izradi prijedloga zajedničkih rješenja. Uz otvoren dijalog i razmjenu iskustava, identificirat će se političke i institucionalne praznine deinstitucionalizacije i strateški raditi na njenom ostvarivanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »