”Spasimo naš duh umjetnošću. Haj'mo u pozorište”

U vremenima izolacije i karantina Zijah Sokolović nam je poručio ”Spasimo naš duh umjetnošću. Haj'mo u pozorište, pa makar i preko televi­zije! Idemo u umjetnost! I, molim Vas, nemojte se nikad više vraćati. Spasimo dušu!”. Za sve ljubitelje teatra i CKM,  najavljujemo gostovanje Zijaha Sokolovića, sa predstavom “Lijevo Desno Glumac”. William Shakespeare je rekao “Teatar je ogledalo stvarnosti”, Antonen Arto je rekao “Stvarnost je ogledalo teatra”. Ako se u teatru pojavljuju glumci, onda je logično, da se i u stvarnosti pojavljuju glumci. Naša stvarnost je teatar u kojem svi mi imamo i igramo svoje uloge. Aristotel je rekao “Teatar čine Vrijeme, Prostor i Radnja”. Ali i naš život čine Vrijeme, Prostor i Radnja. Naša stvarnost je veliki teatar. Miroslav Krleža je rekao “Gluma postoji sama za sebe. Može se upotrebljavati u teatru, na filmu i televiziji, ali se može upotrebljavati i u stvarnosti”. Naša stvarnost, naš život je proizvodnja i igra javnih i ličnih uloga. “Lijevo Desno Glumac” je kombinacija predstave, predavanja, team buildinga i radionice. Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. Ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”.  Sokolović, koji godinama izvodi predstavu “Glumac… je glumac… je glumac”, pojasnio je da je u trenutku kada je publika počela površnije reagovati na ovu predstavu odlučio ponovo je približiti radionicom i predstavom “Lijevo Desno Glumac”.

Zijah A. Sokolović je bh. glumac koji iza sebe ima preko 5.000 izvedbi monodrama i 76 nagrada, za svoje umjetničke kreacije. Predstava će biti odigrana u petak 19.juna, u 20 sati, poštujući sve mjere zaštite i bezbjednosti naših sugrađana.

           Ulaznice za predstavu se mogu nabaviti radnim danima u terminima od 10 do 12 sati, od 16 do 20 sati i subotom od 11 do 14 sati, kao i dva sata prije početka predstaveti u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (ulica Jelića br. 1),  rezervisati putem telefona 033 232 595 i e-mail: info@centarkulture.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »