Predstava “Osramoćeni” u režiji Dine Mustafića

Predstava „Osramoćeni“ novi je projekat produkcije KONTAKT u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom BiH. Predstavu režira Dino Mustafić po tekstu Ayada Akhtara.

Premijerna izvođenja predstave, zbog ograničenog broja publike, će biti upriličena 6.,7. i 8. jula, a reprizna 9. i 10. jula u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH.

„Osramoćeni“, tekst nagrađen Pulitzerovom nagradom 2013. godine, bavi se  i danas aktuelnim društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. On dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima ili čak bračnim partnerima koji dolaze iz različitih kultura i u našem naizgled liberalnom i multikulturalnom društvu.

„Junaci naše drame pokazuju koliko izazova predstavlja  pitanje tolerancije ili netolerancije prema “drugima” u društvu koje je zatvoreno nacionalnim, etničkim, vjerskim i rasnim granicama. Jasno da su društava koja se temelje na raznolikosti zapravo skup različitih identiteta i kultura na kojemu se danas u svijetu, pa i kod nas u regionu, vodi ideološko-politička borba prema prihvatljivosti ili neprihvatljivosti različitosti u jedno društvo“, naglasio je redatelj predstave Dino Mustafić, dodavši da se nada da će umjetnički jezik ove predstave pokazati  kako u našem društvu kao ni u ovoj priči nema mjesta olakim kvalifikativima o civilizacijama i kulturama.

„Cilj projekta „Osramoćeni“ nezavisne produkcije KONTAKT jeste stvaranje kritičke percepcije sposobne i voljne da se suoči sa nacionalističkim stereotipima i radikalno konzervativnim ideologijama. Posebno smo ponosni što projekat radimo u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH te i na ovaj način želimo dati podršku ovoj najstarijoj naučno-kulturnoj instituciji u BiH. Kultura u našoj državi je pretrpjela veliku štetu i neophodno je da aktivno utičemo na njen razvoj i tako učestvujemo u procesu kreiranja društvenog prosperiteta,“ istakla je producentica Narcisa Cvitanović.

U predstavi igraju Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević. Vizualno oblikovanje predstave potpisuje Mirna Ler, muzičku kompoziciju Mirza Redžepagić, dizajn Ismar Žalica, fotografiju Aida Redžepagić, a prevod teksta Maja Winkler.

Producenti predstave su Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj, a izvršni producent je Benjamin Čengić.

Podrška projektu Rockefeller Brothers Fund

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »