SONEMUS FEST 2018

Udruženje Nove Muzike SONEMUS u partnerstvu s Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu realizira festival savremene umjetničke muzike, SONEMUS FEST 2018, a koji će se održati u Sarajevu od 16. do 21. aprila 2018.

Programski naslov ovogodišnjeg festivala je Icarus. Kao svi antički mitovi, pripovijest o Ikaru višeznačna je: to je priča o usudu i usudbi, ushićenju i propasti, o valovitom pokretu krila (uz šum što podsjeća na disanje) i perju koje pluta na uzburkanoj površini mora. Festival je posvećen dugugodišnjem prijatelju i saradniku SONEMUS-a, dizajneru i umjetniku, Anuru Hadžiomerspahiću, čiji let bi prekinut.

U okviru festivala održat će se sljedeći programi:

 Koncerti                         

1) petak, 20. april 2018 – ICARUS [SONEMUS Ensemble, dir. Gregory Charrette ], predstavit će remek-djelo jednog od najznačajnijih kompozitora današnjice, Briana Ferneyhougha: La Chute d’Icare (Petite sérénade de la disparition) [franc.-Ikarov pad (mala serenada o nestajanju)] inspirirano istoimenom slikom Pietera Breugela starijeg; premijerno izvođenje novog djela bh. kompozitora Ališera Sijarića, sul movimento delle ali/ o pokretima krila; Trall za anasambl Britanca Richarda Barretta, te premijeru kompozicije aTHRoÏSMa, mladog švicarskog autora Antoinea Facharda.

2) subota, 21. april 2018 – JUGENDSTIL – polaznici SONEMUS radionice za instrumentaliste predstavit će kompozicije Pierrea Bouleza, Hanan Hadžajlić, Györgya Kurtága, Oliviera Messiaena, Arnea Nordheima Dine Rešidbegovića, Terrya Rielya i Antona Weberna.

Svi koncerti održati će se u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića (Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo), s početkom u 20:00 sati.

 Radionice

1) SONEMUS radionica za mlade muzičare, predavači: članovi SONEMUS ansambla i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, od 16. do 21. aprila 2018, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu;

2) SONEMUS radionica za mlade kompozitore.

Predavači:

  1. april 2018. – Richard Barrett (UK)
  2. april 2018 – Ališer Sijarić (BiH)
  3. april 2018 – Antoine Fachard (CH)

Art Depo Ars Aevi (Centar Skenderija, Dom mladih, Terezija b.b.)

IZLOŽBA: ANUR HADŽIOMERSPAHIĆ – SONEMUS PLAKATI 2001-2017

16.-30. april 2018., svaki dan od 10:00-18:00 sati, Art Depo Ars Aevi (Centar Skenderija, Dom mladih, Terezija b.b.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »