Sinan Alimanović International Band počinje snimanje novog albuma

Bosanskohercegovački jazz muzičar Sinan Alimanović, u toku naredne sedmice počet će snimanje novog nosača zvuka u New Yorku. Na albumu će učestvovati najznačajnija imena savremene svjetske jazz scene.

Harvie S (kontrabasist, kompozitor, profesor na Manhattan School of Music, producent, inovator) je u decembru prošle godine, nakon turneje sa Sinan Alimanović International Bandom u Pekingu, nastupio i u Sarajevu. U višedecenijskoj karijeri bilježi saradnje sa najuticajnijim imenima iz svijeta jazz – a, kao što su: Gil Evans, Kenny Barron, Chet Baker, Michael & Randy Brecker, Tony Bennett, Sheila Jordan i mnogi drugi.

Victor Lewis (bubnjar, kompozitor) jedan od najcjenjenijih jazz bubnjara današnjice, svoje ime je odavno upisao u historiju jazz – a umjetničkim doprinosom i saradnjama sa muzičarima, kao što su: Dexter Gordon, Carla Bley, Harvie S, Eddie Henderson, Woody Shaw, Michael & Randy Brecker, Anthony Braxton, Bobby Hutchenson, Dave Liebman, Don Alias itd.

Jed Levy (saksofonist, kompozitor) decenijama se smatra glavnom potporom jazz scene u New Yorku, dok ga magazin New York Times predstavlja kao muzičara koji uvjerljivo radi na jazz mainstream – u. U svojoj bogatoj karijeri bilježi saradnje sa legendarnim muzičarima i sastavima, kao što su: Curtis Fuller, Don Friedman, Tom Harrell, Shirley Scott, Eddie Henderson, Mike Clark, Jack McDuff, Don Patterson, The Vanguard Jazz Orchestra (The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra), Cedar Walton, Jaki Byard, Ron McClure, Attilla Zollar…

Lejla Alimanović (vokal) magistrica u oblasti odnosa između jazz – a i književnosti, umjetnička producentica, ali i jazz vokalistica, godinama sarađuje sa ocem Sinanom Alimanovićem na različitim jazz projektima. Na nosaču zvuka svoj doprinos će dati autorskom kompozicijom. Do sada je zabilježila saradnje sa svjetskim jazz muzičarima, kao što su: Jim Mullen, Harvie S, Ratko Divjak, Vladimir Kostadinović, Saša Borovec i mnogi drugi.

U pozivnom pismu, koje je uputio direktor muzičkog studija Trading 8s Music, navedeno je da su impresionirani sjajnim bh umjetnikom, Sinanom Alimanovićom, kao i njegovim doprinosom svjetskoj jazz sceni, te ga iz tog razloga pozivaju da snimi album sa američkim kolegama, velikanima jazz – a.

Sinan Alimanović (pijanist, kompozitor, aranžer, dirigent, profesor) je višestruko nagrađivani bh jazz ambasador koji, u kontinuitetu, promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijeta jazz – a, među kojima su neki i višestruki dobitnici prestižne nagrade Grammy, kao i kroz edukativni doprinos. Samo neki od muzičara sa kojima je Alimanović do sada sarađivao su: Randy Brecker, Harvie S, Duško Gojković, Ladislav Fidri, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege, Václav Zahradnik i mnogi drugi.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »