Saopštenje Agencije za ravnopravnost spolova BiH

Agencija za ravnopravnost spolova BIH Ministarstva za ljudska prava i izbjegice Bosne i Hercegovine ovih dana je objavila saopštenje u kojem se ističe da u vremenu bespoštedne borbe protiv pandemije virusa COVID-19 ne smijemo izgubiti iz vida da trenutna kriza dodatno pogađa žene i djevojčice. Iz  pomenutog saopštenja, koje je objavljeno na www.arsbih.gov.ba , donosimo najvažnije dijelove:

  • U situaciji ograničavanja kretanja i samoizolacije, postiji rizik od povećanja nasilja u porodici. Službe podrške žrtvama, kao što su sigurne kuće, trenutno nailaze na dodatne izazove u svom djelovanju a postoji opasnost da žrtve iz straha od zaraze, oklijevaju da potraže neophodnu podrš Zato je sigurnim kućama potrebno pružiti dodatnu podršku, a komšiluk, rodbina i druge građanke i građani mogu imati ključnu ulogu u kontaktiranju policije u slučaju sumnje na opasnost od porodičnog nasilja, posebno u situaciji ako je žrtva onemogućena da se obrati za pomoć.
  • Žene su na prvoj liniji zaštite i prevencije od zaraze, a medicinska profesija je, istovremeno, i nedovoljno plaćena i nedovoljno cijenjena. Jedan od malih, ali značajnih, načina prepoznavanja ključne uloge žena u borbi protiv pandemije bi bio da zvaničnice i zvaničnici, kao i mediji, u svojim obraćanjima i saopštenjima, osim zdravstvenih radnika, doktora, građana…” spomenu i zdravstvene radnice, medicinske sestre, doktorice, građanke.
  • Neplaćeni i “nevidljivi” rad u kući, koji kod nas tradicionalno pretežno obavljaju žene, u situaciji samoizolacije se intenzivira. Neophodno je da briga za djecu i za starije, spremanje hrane i briga za čistoću budu ravnomjerno raspoređeni između partnera, a jednoroditeljskim zajednicama okruženje i sistem moraju se naći na usluzi.
  • Usporavanjem ekonomskih aktivnosti u društvu najprije su pogođene neke od djelatnosti u kojima preovladava ženska radna snaga, i žene nesrazmjerno više ostaju bez posla. Apelujemo da donošenje mjera podrške i ekonomskih podsticaja nužno bude zasnovano na gender-analizi efekata postojeće krize.

Zbog činjenice da trenutna kriza dodatno pogađa žene, nužno je da nadležni organi i društvo u cjelini prilikom donošenja i realizacije mjera u borbi protiv pandemije vode računa o efektima koje njihove aktivnosti imaju na stanje ravnopravnosti spolova i položaj žena i djevojčica u našem društvu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »