Saopćenje za javnost povodom brutalnog napada policije na građane Mostara

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona postala saučesnik u izvršenju krivičnog djela nezakonito intervenišući, uz primjenu sile, protiv građana Mostara koji su sjedili pred kapijom deponije „Uborak“.
Građani su svojim aktivnostima nastojali spriječiti nastavljanje izvršenja krivičnog djela ugrožavanja okoliša otpadom propisanog Krivičnim zakonom FBiH. Još ljetos su najavili nadolazeću katastrofu i protestima pozvali nadležne da blagovremeno poduzmu akcije da ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Uborka i cijelog Mostara.
Kao što je poznato i policiji, dužnost je svakog građanina da spriječi kriminal. Upravo to su radili muškarci, žene i djeca koji su jutros svojim pasivnim otporom i sjedenjem na betonu sprječavali zagađivanje okoliša – njihove zemlje, zraka i vode, koje je direktna posljedica dovoženja otpada na nelegalnu deponiju koja nema niti jedan zakonski osnov za rad.
Policija je, a da nije pokazala nalog za djelovanje niti bilo koji drugi pravni osnov za svoju intervenciju, primijenila silu i napravila kordon čime je omogućeno bezbjedno izvršenje krivičnog djela kamionima punim otpada. Time su organi reda i zakona, kojima je zaštićeno i najveće dobro svake ljudske zajednice– ljudski život, svjesno prekršili zakone i omogućili nastavak ugrožavanja zdravlja ljudi.
Udruženja “Jer nas se tiče” iz Mostara i “Eko akcija” iz Sarajeva ovim najavljuju podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom, ali i ugrožavanja opće sigurnosti građana.
U međuvremenu pozivamo policijske snage da, uz zakone, poštuju i dobrobit sebe i svojih porodica, te se suzdrže od bilo kakve sile spram ljudi Mostara i Uborka koji se bore za sve nas, pa i njih.
Podsjećamo ih da služe narodu a ne vlastima.

Mostar, Sarajevo, 9 decembar 2019.
udruženje “Jer nas se tiče”, Mostar
udruženje “Eko akcija”, Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »