“SAJAM STVARALAŠTVA“ PODIŽE SVIJEST O INKLUZIJI I SPOSOBNOSTIMA OSOBA SA INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Savez organizacija za pomoć osobama za intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO, u srijedu 05. oktobra u Bosanskom kulturnom centru od 13 do 18 sati, u okviru programa Dječije nedjelje organizovat će “Sajam stvaralaštva“ koji će sadržavati edukativne i dramske radionice te izložbu ručnih radova djece sa intelektualnim teškoćama. Sve aktivnosti imaju za cilj promociju inkluzije i ljudskih prava te informisanje djece i roditelja o osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim mogućnostima, te se stoga i oni posebno pozivaju da uzme učešće u Sajmu.

Savez SUMERO je uz podršku Ministartva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS kreirao aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti djece i mladih, prevashodno učenika i učenica osnovnih i srednjih škola o položaju i pravima osoba sa invaliditetom. Želimo da se ovih mladi ljudi, kao stub bh. društva, edukuju  oblasti invaliditeta i da svojim vršnjacima i okolini šire pozitivne stavove o osobama sa invaliditetom i na taj način smanje predrasude prema ovoj populaciji“, istakao je direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, te dodao da se ovim aktivnostima želi uticati i na same roditelje.

U Bosni i Hercegovini, djeca i općenito osobe sa invaliditetom izložene su diskriminaciji i predrasudama. Iako je inkluzija uveliko zakoračila u mnoge škole i organizacije, djeca i odrasli sa invaliditetom još uvijek se susreću sa neprihvatanjem društva i zbog toga su često socijalno isključeni i izolirani. Trenutno se u Bosni i Hercegovini ne pružaju kvalitetne usluge koje bi za cilj imale povećanje sposobnosti djece i osoba s invaliditetom kada je u pitanju kultura ili njihov povećan angažman za rad i afirmaciju.

U Dječijoj nedjelji KS koju organizuje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, učestvovat će 30 udruženja osoba s invaliditetom, ustanova  iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskih i školskih ustanova, kulturnih institucija i nevladinih organizacija. Ukupno će se realizirati 123 edukativne, inkluzivno – zabavne, kulturno – umjetničke i sportske aktivnosti kroz koje koje će sva djeca na kreativan način iskazati svoje vještine i sposobnosti.

Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO, promoviše ljudska prava, zastupanje i samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama sa ciljem njihovog socijalnog uključivanja kroz razvoj kvalitetnih servisa podrške u lokalnoj zajednici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »