Recital pijanistice Iman Jahić otvara januarski repertoar Koncertne sezone MAS

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Bosanski kulturni centar KS najavljuju recital pijanistice Iman Jahić koja će nastupiti u srijedu, 10. januara 2024. godine, u 19:00 u Galeriji BKC-a.

Na programu će se naći Hromatska fantazija i fuga BWV 903 Johanna Sebastiana Bacha, Sonata u E duru op. 109, br. 30 Ludwiga van Beethovena, “Etida-slika” op. 39, br. 2 Sergeja Rahmanjinova i Fantazije op. 116 Johannesa Brahmsa.

Ulaz je slobodan.

Iman Jahić rođena je u Tuzli gdje završava Osnovnu muzičku i Srednju muzičku školu kao odlična učenica na Odsjeku za klavir i Odsjeku za solo pjevanje. U toku školovanja, ostvaruje izuzetne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Višestruko je nagrađivana na međunarodnim i federalnim takmičenjima u kategorijama klavir solo i kamerna muzika, od kojih se izdvajaju tri laureata.

Kao učenica i studentica, nastupila je na oko stotinu koncerata u BiH i regionu. Nastupila je i kao solistica uz pratnju orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Leskovačkog kamernog orkestra “Amoroso”, te održala četiri solistička koncerta u Tuzli. Aktivno je učestvovala na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih klavirskih pedagoga i pijanista kao što su: Đorđe Stanetti, Konstantin Krasnitski, Ruben Dalibaltayan, Lidija Stanković, Dragomir Melmuka, Gottlieb Wallisch, Maria Letizia Michielon, Anthony Ciaccio, Zuzanna Niederdorfer i dr.

Prve dvije godine dodiplomskog studija završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. mr. Rite Kinke, nakon čega nastavlja studij klavira na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. mr. Višnje Bakalar. Dobitnica je dvije nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za natprosječan uspjeh, kao i godišnje stipendije Fondacije “Karim Zaimović”.

Diplomirala je 2023. godine i proglašena je najboljim studentom generacije, te je odlikovana priznanjem “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je studentica II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. mr. Višnje Bakalar.

Više informacija: www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »