Radovi Selme Selman u najprestižnijim evropskim institucijama za savremenu umjetnost 

Bosanskohercegovačka i internacionalna umjetnica Selma Selman nedavno je boravila u Sarajevu te sa svojim timom radila na produkciji novih djela koja su izložena na posljednjim izložbama u Holandiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Kosovu i Italiji.

U periodu juni-juli 2023. Selman je imala nekoliko izuzetnih nastupa, a trenutno boravi na Kosovu povodom otvaranja Autostrada Biennala na kojem je izložen jedan od njenih posljednjih radova. Nakon njene samostalne izložbe na Rijksakademie u Amsterdamu, u drugoj polovini juna Selmanini radovi prikazani su na najvećem svjetskom art fairu Art Basel, u posebnom programu Unlimited na kojem se predstavljaju monumentalna djela pozvanih umjetnika. Istovremeno, Hamburger Bahnhof – Nacionalna galerija savremene umjetnosti u Berlinu predstavila je veliku izložbu novih djela svoje kolekcije “Kolekcija za 21. stoljeće” [Nationalgalerie. Eine Sammlung für das 21. Jahrhundert] na kojoj je izložena i serija naručenih Selmaninih radova. Za Selman u narednom periodu predstoje preformansi i samostalne izložbe u Italiji (Centrale Fies Trento), Njemačkoj (Gropius Bau Berlin, Kunsthalle Frankfurt), Švicarskoj (Shedhalle Zurich), i Švedskoj (Konsthall Geteborg).

Selman se našla u centru pažnje međunarodne javnosti prvo samostalnom izložbom u Muzeju Fridericianom (2021), a onda i sudjelovanjem na Documenti u Kasselu (2022), najprestižnijem globalnom događaju na kojem se svakih pet godina predstavljaju odabrani najznačajniji umjetnici svijeta. Documenta 15 je otvorena Selmaninim performansom pred više hiljada profesionalaca iz svih dijelova svijeta, a njenu drugu postavku u Friedricianumu, centralnom prostoru Documente, vidjelo je preko 700.000 posjetilaca. Njeno sudjelovanje na Documenti ispratili su najznačajniji svjetski art mediji, poput Art in AmericaFriezeArtforumMonopolMoussei drugi. Nakon Documente, Selman je sudjelovala na evropskom bijenalu savremene umjetnosti Manifesta koje je prošle godine održano u Prištini, a Vienna Contemporary joj je dodijelio nagradu Bildrechts SOLO Award za postavku od najvećeg značaja u internacionalnom kontekstu. U istom periodu realizirala je i samostalne izložbe u Kunstraum Insbruck, Innsbruck (Austrija) i Mo Museum, Vilnius (Estonija), Centrale Fies, Trento (Italija), TanzFabrik, Berlin (Njemačka).

Publika u Bosni i Hercegovini se prvi put srela s radom Selme Selman još 2014. godine kada je dobila nagradu Zvono za najbolju mladu bosanskohercegovačku umjetnicu, a njen opus je opsežno predstavljen na velikoj samostalnoj izložbi u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu 2021. godine (kustosica Amila Ramović). U produkciji Umjetničke galerije i tima studija Selme Selman za ovu je izložbu proizvedeno preko 60 novih djela.

Selma Selman (r. 1991, Bihać) živi i radi između Amsterdama, Njujorka i Bihaća. Diplomirala je slikarstvo na Akademiju umjetnost u Banjoj Luci 2014. godine, a magistrirala nove medije na Syracuse University, New York 2018. Dobitnica je prestižnog rezidencijalnog programa za umjetnike Rijksakademie Amsterdam (2021/2023). Imala je samostalne izložbe i nastupe u nizu međunarodnih institucija, među kojima su Hamburger Bahnhof, Berlin, Documenta 15 Kassel, Manifesta 14, Priština, Kunstraum Innsbruck, Friesward Museum, MO Museum Vilnius (2022), Umjetnička galerija BiH, Kasseler Kunstverein – Museum Fridericianum, Kassel, Galerija Acb – Budimpešta (2021). Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i festivalima, kao što su Urban Text – Institutes des Cultures d'Islam, Paris, Evrovizion – ifa, Stuttgart, 58. Venecijansko bijenale – Izložba FutuRoma, Kunstquartier Bethanien –  Berlin, Wien Kunsthalle, New Children Gallery New orleans, L'Onde Centar za umjetnost u Parizu, Queens Museum New York, Muzej savremene umjetnosti u Banjoj Luci, Villa Romana Firenze, Maxim Gorki Teatar – Berlin, Galerie Boutique – New York, i mnogi drugi. 

Selma Selman je osnivačica programa “Get The Heck To School”, koja ima za cilj osnaživanje romskih djevojčica širom svijeta kroz mentorstvo i stipendiranje. Njen prepoznatljivi umjetnički izraz refleksija je složenosti njenog identiteta kao trajnog “drugog” – Romkinje, imigrantice i žene. Tematizirajući iskustva odrastanja u romskoj zajednici u Bihaću i ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala u svojim slikama, instalacijama, performansima i videoradovima, Selman nas poziva da propitujemo načine na koje dodjeljujemo vrijednost predmetima, radu i ljudima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »