Prvi Sajam BH knjige u Skandinaviji

U Geteborgu se 3 i 4 marta ove godine odrzao prvi Sajam bosanskohercegovačke knjige u Litteraturhuset u Geteborgu
Cilj Sajma je da podigne čitalačku kulturu i ukaže na značaj maternjeg jezika kao i da zainteresira više bosanaca i hercegovaca za čitanje na maternjem jeziku i razvije ljubav prema knjizi.
Na sajam se prijavilo više od 30 tak pisaca bosanskohercegovačkog porijekla koji žive i pišu u Skandinaviji. Tema sajma je Dijete i knjiga. Sam program oba dana je bio podijeljen na dva dijela jedan za dječije pisce a drugi pisci za odrasle. Prvog dana sajma je organizirana i panel debata na temu Jezik i književnost u dijaspori i dijaspora u književnosti. Takođe su osim prezentacija knjiga predstavljeni i interesantni projekti. Posjetioci sajma su imali priliku da se sretnu sa 30-tak naših pisaca koji žive i djeluju u Švedskoj i Danskoj i da s njima razgovaraju kao i da prisustvuju njihovom
predstavljanju. Od izdavačkih kuća su se predstavila izdanja Bosanke riječi, UNE, Daorsona, Suheila Publishing, Rabic i Drina. Na sajmu se takođe predstavila i Humanitarna organizacija Våra Barn sa svojim volonterima.
Organizator manifestacije su izdavačka kuca Una zajedno sa  Bosanskohercegovačkim savezom žena u Švedskoj, Gbg radio, Forum integracijskih inicijativa u saradnji sa Trezvenjački savez Švedske NBV.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »