Protestno okupljanje građana Kantona Sarajevo pod nazivom „Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona Sarajevo“

Uznemireni podacima o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo, skeptični u vezi s odgovornošću pojedinaca i privrednih subjekata, ali i odlučnošću nadležnih institucija da se ozbiljno posvete sistemskim i dugoročnim rješenjima, iz odgovornosti prema djeci koja su našim nemarom primorana udisati otrovne čestice, okupljeni u neformalnu grupu pozivamo sve građane, domaće i međunarodne nevladine organizacije kojima je u fokusu briga o dobrobiti djece, ekološka udruženja i sve ostale zainteresirane da mirnim protestnim okupljanjem zajednički izrazimo zabrinutost i nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom ovom trenutno najozbiljnijem problemu s nesagledivim posljedicama po zdravlje građana.

Protestni skup održat će se u ponedjeljak, 20.1.2020. godine u terminu od 12 do 13 sati u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo, Ulica Reisa Džemaludina Čauševića.

Narušavanje zdravlja građana Kantona Sarajevo, a naročito djece, prijetnja je koja nadilazi političke nesuglasice, ograničenja u ljudskim i materijalnim kapacitetima nadležnih inspekcija, predviđenim budžetima i odgovornostima. Svako najmanje propuštanje da se odgovorno i ozbiljno posvetimo ovom problemu dugoročno uzrokuje milijarde konvertibilnih maraka zdravstvenih troškova, a to je teret koji će ponovo pasti na leđa građana Kantona Sarajevo.

Zahtijevamo hitno izdvajanje budžetskih sredstava za jačanje kapaciteta nadležnih inspekcija kako bi se intenzivirala primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, redovno i transparentno izvještavanje građana putem sredstava javnog infoirmisanja o svim poduzetim mjerama, monitoring učinkovitosti i jasno definisane dugoročne strategije obustave bespravne gradnje, subvencioniranja alternativnih goriva, obavezivanje industrijskih zagađivača da finansiraju ekološke projekte, upostavu fondova za finansiranje projekata energetske efikasnosti i sve ostale mjere koje će doprinijeti dugoročnom poboljšanju kvalieteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Ponedjeljak, 20.1.2020. u 12 sati u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo. Obavezani smo da dignemo glas za dobrobit svoje djece i kao roditelji i kao građani države koja je potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »