Otvorenje izložbe “Estetika raspadanja”

Kolektiv ODRON Vas srdačno poziva na otvaranje izložbe “Estetika raspadanja” mladih umjetnika Kujundžić Milana i Mrnjavac Dolores u subotu, 18. Januara, u 19:00 časova u prostorijama kolektiva ODRON, Radićeva 1 (prvi sprat).

Umjetnici Kujundžić Milan i Mrnjavac Dolores kroz svoje radove proučavaju i interpretiraju ideju raspadanja. Njihove radove spaja harmoničnost u likovnom vokabularu, te privrženost ka geometrizovanim i uproštenim formama.

Raspad Jugoslavije je imao značajan uticaj kako na one koji su ga doživjeli, tako i na one koji su došli nedugo zatim.Odrastajući uz nevidljivo prisustvo nekog prošlog stanja i nesuđene domovine, Milan kroz svoj likovni izraz pokušava sebi pojasniti ulogu koju u njegovom životu igra ovo nasljeđe. Iako se njegovi radovi tiču prošlosti, oni u svojoj srži pričaju o sadašnjosti. U radu „Objekat 3“ (2018) on pojednostavljuje i uproštava oblike granica zemalja bivše Jugoslavije, zatim ih preklapa formirajući nove odnose između likovnih elemenata, na taj način predstavljajući ukrštanje jezika, kultura i tradicija naših prostora. Ovakvo razmišljanje nas može navesti na zaključak da svako raspadanje iza sebe ostavlja trag. U istoj mjeri koliko je i stvaranje, toliko je i raspadanje odlika i prirode i društva.

Radove Dolores možemo tumačiti na više načina. Osvrćući se na istoriju umjetnosti, prisjetićemo se pop arta i umjetnika poput Armana i Vorhola. Radovi će nas postepeno navesti da razmišljamo o konzumerizmu, kapitalizmu i okolini. Kada zanemarimo istoriju i zagledamo se u unutrašnjost ovih skulptura, raspoznaćemo neke od proizvoda, možda jer ih sami konzumiramo ili zbog toga što njihovo prisustvo ispunjava naše okruženje. Shvatićemo da bi se sadržina ovih obeliska lako mogla pronaći i u našoj kući ili u našem smeću. Postoji mogućnost da je jedna od ovih ambalaža bila naša, a danas se sa njom opet susrećemo u drugom kontekstu, u galerijskom prostoru.

Radovi ovih umjetnika istovremeno sadrže istinu o nama na subjektivnom nivou i ukazuju na istinu o našem vremenu i onome što ostavljamo iza nas. Ova djela su nijemi svjedoci našeg doba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »