Promovisana ilustrovana knjiga za djecu po motivima predstave Čarobnjak iz Oza

U Pozorištu mladih promovirana je ilustrovana knjiga za djecu po motivima predstave Čarobnjak iz Oza u režiji Adisa Bakrača, u izdavaštvu Buybooka.
Ovaj zajednički projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka najavio je novu ediciju ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika i saradnju od šireg značaja za kulturu kroz spoj izvodjačkih umjetnosti i klasične književnosti za djecu i mlade.
Autor teksta ove ilustrovane knjige je dramaturg predstave Segor Hadžagić, a ilustracije likova radio je Roman Sulejmanpašić. U projektu su učestvovali likovni umjetnici i dizajneri: Sandra Ozimica, M. Furkan Hizir i Dejan Slavuljica. Glavna urednica ove ilustrovane knjige za djecu je Dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, koja najavljuje da će ovakvi edukativno-umjetnički projekti postati praksa pratećih aktivnosti pozorišnog repertoara koji se odnosi na djecu i mladji uzrast gledalaca.
„Naše pozorište ima obavezu da kroz edukativnu funkciju izvodjačke prakse brine o najboljim metodima za primjenu ishoda učenja, prateći klasične internacionalne i domaće književne i folklorne naracije. Spoj vizuelnih, izvodjačkih umjetnosti sa književnošću, kroz projekte koji uključuju različite medije, kao i načine umjetničkog izražavanja, smatram imperativnim za jačanje kulture za najmladje uopšte, razvoj umjetnosti namijenjene djeci, kao i edukativnih procesa koje smo u obavezi da pratimo.“- izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.
Predstava je na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo 20. oktobra sa početkom u 18:00 sati, te 21. oktobra i 22. okrobra sa početkom u 11:00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »