Posljednje vođenje kroz izložbu Taština malih razlika prije zatvaranja izložbe

U proteklih mjesec dana, koliko se izložba “Taština malih razlika” Graysona Perryja nalazi u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, privukla je pažnju više od 11.000 posjetilaca, sa više od 800 ljudi koji su posjetili prethodna dva autorska vođenja kroz izložbu koja su radili Uroš Đurić i Aleksandar Trifunović. Posljednje autorsko vođenje u sklopu pratećeg programa izložbe je planirano za četvrtak, 19. oktobra sa početkom u 19.00 sati u prostoru Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS). Čast da kroz izložbu provede publiku posljednji put prije zatvaranja izložbe u Banjaluci, pripala je internacionalnom umjetniku Damiru Nikšiću.

 Kroz vođenje, Damir Nikšić će sa publikom podijeliti svoja viđenja izložbe koja je imao prije nego je čuo samog autora kako govori o istoj i kako je autor izložbe odgovorio na sva prethodna pitanja koja je imao. O svom vođenju Damir kaže: „Kao kritičar jednog društva u tranziciji, pokušaću da pronađem šta je karakteristično za ovdašnju prvobitnu akumulaciju kapitala, da zajedno definišemo ili barem grubim crtama skiciramo osnovne klasne stilove i ukuse “u nas”, imidž i vizuelne karakteristike, status simbole, da pronađemo primjere ovdašnjih “klasnih migracija”, uspješnih pojedinaca, tajkuna, načine i dinamike odnosa, da zamislimo i mi svoje priče, pronađemo zajedno reference sa poznatim umjetničkim djelima i kompozicijama iz ovdašnje istorije umjetnosti, čisto da bi otkrili kako funkcioniše danas mozak umjetnika, šta je to umjetnost u ovim vremenima hiper produkcije i HD reprodukcije, čime i kako umjetnik sve može i treba da se bavi.”

Damir Nikšić je internacionalni umjetnik koji trenutno živi i radi u Sarajevu. Studirao je na likovnim akademijama u Milanu, Bolonji i Sarajevu. Diplomirao 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, da bi 2004. godine magistrirao umjetnost i istoriju umjetnosti na Arizona univerzitetu u Tucsonu.

Predavao je 2005-2006.godine  kao gostujući profesor na Northwestern univerzitetu u Evanstonu (SAD). Izlagao je na 50. Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji, kao i u brojnim galerijama i muzejima širom svijeta.

U jesen 2011. okupirao  je Umjetničku galeriju BiH u trajanju od 84 dana, potom kurirao i vodio JAVA galeriju savremene umjetnosti u Sarajevu skoro dvije godine. Kao angažovani ulični umjetnik djeluje online od 2013. lokalno, regionalno i u dijaspori. U jesen 2016. kao nezavisni kandidat za Načelnika opštine Centar u Sarajevu osmislio je i vodio umjetničku predizbornu kampanju kao ulični performans i osvojio 11% glasova.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Councila kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »