Promocije knjige Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici

Prijevod višestruko nagrađivane knjige Mortal Cities & Forgotten Monuments arhitektice Arne Mačkić, mlade nizozemske arhitektice hercegovačkog porijekla, uskoro izlazi u BiH.

The Guardian je knjigu Mortal Cities & Forgotten Monuments proglasio jednom od najboljih knjiga o arhitekturi u 2016. godini.

Knjigu Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici preveo je Mirza Purić, a izlazi u izdanju UG Akcija Sarajevo.

Nagrađivana knjiga bit će promovirana u Sarajevu 14. decembra u Kinu Meeting Point, u 18 sati. O knjizi će govoriti  profesor dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Sjepan Roš, autorica Arna Mačkić i autor predgovora, pisac i novinar Chris Keulemans. Razgovor će moderirati Aida Kalender i Nebojša Jovanović.

Dan kasnije, 15. decembra, knjiga će biti promovirana i u Mostaru, u prostorijama HD “Herceg Stjepan Kosača”, u 18 sati.

Mačkić je suosnivačica je arhitektonskog studija L A Studio i Šefica Odsjeka za arhitektonski dizajn na Akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu. Kroz svoj dizajnerski, arhitektonski i spisateljski rad istražuje društvene fenomene poput traganja za identitetom, politike i kulture sjećanja, mehanizama društvenog uključivanja i isključivanja, izbjeglica i dr. Posebno je zanima stvaranje novih formi javnog prostora koje potiču susrete, preobražavajući i preispitujući kolektivne identitete. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti dizajna i arhitekture. Najnovija od njih nedavno je dodijeljena holandska nagrada Jonge Maaskantprijs za 2017. godinu. Prema riječima žirija, Arna Mačkić je „glas koji ujedinjuje, koji liječi rane prošlosti, a da pritom ne prikriva ožiljke“.

Prema riječima autorice, knjigu je napisala tako što je “uronila u svoju ličnu povijest, istovremeno se dotaknuvši jednog važnog i kompleksnog globalnog problema. Istraživala sam ulogu koju je arhitektura odigrala u prijelomnim trenucima turbulentne povijesti Balkana, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, vođenog od 1992. do 1995. godine.“

Promocija knjige dio je projekta “Domovi kulture u BiH – izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?”, koji realizira UG Akcija Sarajevo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH i Fondacije Heinrich Böll.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »