Promocija knjige ”Raja” u Galeriji Zvono

Povodom obilježavanja 22 godine svog postojanja i djelovanja, Kulturna asocijacija Ambrosia, u saradnji sa Udruženjem za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono i Nansen dijalog centrom iz Sarajeva,

Poziva Vas na

Post festum predpromociju knjige autora Nebojše Šavije – Valhe

Raja

Ironijski subjekt svakodnevne komunikacije u Bosni i Hercegovini

i raja kao strategija življenja

Promocija će se održati u 14. februara u Galeriji Zvono, sa početkom u 21 sat

Obala Maka Dizdara 10, Sarajevo 71000

Promotori:

Prof. dr. Ugo Vlaisavljević

Doc. dr. Elvir Šahić

O knjizi – iz recenzije:

Iz niza razloga ovo je neizmjerno važna knjiga. Na jedan krucijalan način ona pokazuje mogućnost ne samo kombiniranja uvida iz širokog obima disciplina, već istovremeno spaja te uvide na  inovativne načine. Pored toga tekst nudi briljantnu fuziju meta-, makro- i mikro-nivoa analize koja adresira strukturiranje i funkcioniranje koda “raje” u suvremenoj Bosni i Hercegovini. Ovakav spoj metodologija govori o senzibilitetu i vještini autora da bez napora premješta tekst  između različitih nivoa i vrsta apstrakcije čineći ga u konačnici koherentnom, čitljivom i uzbudljivom knjigom. Očekivao bih da će svi koji je budu čitali cijeniti hrabrost autora i priznati da je ono što imaju u rukama nešto blizu remek-djela koje kombinira uvide, refleksivnost i dovitljivost. Knjiga doprinosi razumijevanju koncepta “raje” u svojoj općenitosti i specifičnosti i  kao takva važan je orijentir u razmatranju specifičnosti bosanske kulture, ali i kao metoda koju je moguće primijeniti i drugdje. Bio bih iznenađen ako ovaj tekst ne postane vodeći primjer mogućnosti kretanja između disciplina u metodi analiziranja struktura, funkcija i taktika kodiranih simbola svakodnevnog života. Paul Stubbs

O autoru:

Nebojša Šavija – Valha (1964): od 2000 djeluje kao menadžer za razvoj programa i istraživač pri Nansen dijalog centru iz Sarajeva, te kao umjetnik-aktivista pri Kulturnoj asocijaciji Ambrosia od 1994. Doktorirao i magistrirao iz oblasti antropologije svakodnevnice, a prijašnje obrazovanje uključuje diplomu iz filozofije i sociologije, kao i diplomu vazduhoplovnoga inženjera. Od 1994 suosnivačem je i aktivnim članom niza asocijacija iz Sarajeva, između ostalih  Ambrosije, Jazz Festa, Ateljea za filozofiju, društvene znanosti i psihoanalizu, te Fondacije Mirovna akademija. Trenutna područja akademskog, praktičnog, umjetničkog i profesionalnog interesa uključuju antropologiju svakodnevnice, konstrukciju identiteta, etničke odnose u BiH, analizu diskursa, savremenu umjetnost, kulturu i civilno društvo. Učesnik brojnih međunarodnih konferencija i festivala, te ima preko 20 objavljenih uradaka iz navedenih oblasti.

Izdavač: Naklada Jesenski i Turk

AMBROSIA je ne-profitna kulturna (art) asocijacija uspostavljena februara 1995, u Sarajevu, u susretu sedam ljudi koji su se prepoznali u međusobno nadopunjujućim estetikama i  pogledima na svijet (Weltanschauung).

Djelujući kroz umjetnost i humanistiku, Ambrosia projicira komplementarnu realnost u pankatastrofičnoj perspektivi multiverzuma  ravnopravnih različitosti.

Interdisciplinarna i multimedijalna: iz vlastitih ideja, principa i namjera, AMBROSIA koristi najširi mogući komunikacijski i medijski pristup, od pisane i govorene riječi, preko zvuka, lika, pokreta… AMBROSIA tako proizvodi vlastite artefakte, izdaje, organizira…

U svom kreativnom radu AMBROSIA kontekstualizira prevazilaženje (Aufhebung) granica ma koje vrste, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; AMBROSIA istražuje i igra se sa značenjima; ezoterična, ili: uvijek nesamjerljiva samoj sebi i vlastitoj okolini, AMBROSIA je začuđujuće otvaranje, čak nametanje prostora za svjesno ili nesvjesno učešće publicuma; i konačno u sferi svakovrsne produkcije AMBROSIA je bricolage.

Nemajući nikakva „osnovna sredstva“ AMBROSIA je virtualna institucija koja djeluje više kao gerila, mala taktička jedinica prilagodljiva različitim okolinama, koje koristi za vlastite svrhe. U tom smislu taktički izbori su različiti: djeluje sama, u koaliciji ili „parazitira“ unutar establishmenta.

Od 1995. do danas Ambrosia je realizirala preko 160 umjetničkih, organizacijskih i izdavačkih aktivnosti u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Nizozemskoj, Češkoj, Austriji, Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »