Festival novog britanskog filma „PlayUK“

Festival novog britanskog filma „PlayUK“ koji se održava od 16. do 19. februara, okupiće filmsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije. Nastavak „T2 Trainspotting“, dokumentarni film o uticaju britanske muzike „Čovjek iz Mo’Waxa” (The Man from Mo’Waxa), komedija o odrastanju Vještine odrastanja(Adult Life Skills), snažna drama „Una“, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svijetu „Priznanje“ (The Confession), samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regije omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma. Na blagajni kina Meeting Point se već mogu kupiti ulaznice za „PlayUK“ po cijeni od 5,00 KM, dok su cijene za studente i penzionere 4,00KM, kao i festivalski paket po cijeni od 30,00 KM.

Originalna postava jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina vraća se na veliko platno. Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom „T2 Trainspotting“ otvoriće festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton (Ewan McGregor), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine djeluje kao da se ništa nije promijenilo tokom 20 godina. U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost.

London Town“, reditelj Derricka Bortea oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cijela porodica bori da ostane na površini i ne potone. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava „The Clash“ ga zarobljavaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svijet.

Snažna drama „Una“ je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi BlackbirdDavida Harrowera, „Una“ donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvijek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mjesto i suočiti ga sa bolnom prošlošću koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i neriješene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Gomila laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prijete da poremete njihove živote.

Priznanje(The Confession),  je prvi dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Afganistanu i Gvantanamu, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svijetu i reakciji Zapada.

Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano… Uslijediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma „Unakrsna vatra“ (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

Reditelj Brendan Byrne u filmu „Bobby Sands: 66 Dana“ priča o svakodnevnici u centru turbulentnog i tragičnog sukoba, koja se pretvara u nevjerovatnu priču mladog idealiste koji se izgladnio do smrti kako bi sačuvao integritet republikanskog pokreta kojem je vjerno služio. Film pokazuje kako je Sands postao tvorac sopstvene sudbine i prati njegov uspon do statusa svjetske istorije.

U ljeto 1983. godine, samo nekoliko dana prije rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je osljepio. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek djelo „Bilješke o sljepilu”(Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svijet sljepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje sljepilo koje obuhvata snove, sjećanja i maštovit život.

U centru komedije Vještine odrastanja“ (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmijaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako pronaći mir sam sa sobom? “

Na programu „PlayUK“ naći će se i dokumentarni film „Čovjek iz Mo’Waxa” (The Man from Mo’Waxa) , koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta  James Lavelle-a.  U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

Četverodnevni festival novog britanskog filma „PlayUK“ donosi i film Najbolje od njih“ (Their Finest), koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove.

Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala „PlayUK“ slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rješenja u teškim vremenima. Cjelokupan program festivala dostupan je na www.britishcouncil.ba/PlayUK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »