Promocija knjige Gojka Berića “Dodir jedne časne sestre”

Promocija knjige Gojka Berića “Dodir jedne časne sestre” će se održati u ponedjeljak, 13. maja , sa početkom u 19:00 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu . Osim autora, o knjizi će govoriti Damir Uzunović i Boro Kontić.

“Berić Gojko kakvog niste čitali. U prvom licu, do poda, senzualan i senzualan. Šta god da je dotakao, napravio je savršen portret – grad, kafana, ljudi. Ciklus njegovog neodoljivog pripovijedanja počinje njegovim odlaskom iz rodnog kraja, nastavlja dramatičnim odrastanjem u Mostaru, a završava na čuvenom dubrovačkom trgu pričom “Čekajući ‘četvorku'”, koja tu stoji umjesto epiloga, pomiješana s vlastiti život, kratke priče, dokumenti, slike, hronike i neočekivani događaji, potpuno Berićev stil pisanja čije će oponašanje biti uzaludno za svakoga ko to pokuša.

Damir Uzunović

„Gojko Berić je napisao knjigu o životu u dva jugoslovenska grada. Knjiga, koja može biti i memoarska i roman, protkana je tjelesnošću, Felinijevim odrastanjem u siromaštvu nakon Drugog svjetskog rata, smrću rodbine i voljenih; mnoštvo malih i velikih tema uspona i (raspada) Jugoslavije, nestajanja starog društva koje će naslijediti ovo “novo” to je maestralna freska, ispisana jasnim rečenicama, sa dosta lirizma Dodir časne sestre, kao i svaka prava literatura, može da oživi nestale svetove i ponudi čitaocu vitalizam koji se retko može naći.”

Faruk Sehic

„… Gojko Berić zapravo piše hroniku duše, svojih junaka ili svoje, koja do kraja romana (do kraja života!) ostaje zarobljena na ivici bodeža, na ivici bodeža, na ivici bodeža… ivica izbora i nemogućnost izbora, koju je njegov glavni lik pratio kroz svoj životni lik, ili sam autor Ovo je knjiga o svetu koji nestaje, možda čak i nestalom, u kome je „blaga žestina“ mesta u kojima živi. , “Knjigovodstvo naših starih dana” i “život se pretvorio u prah” pojavljuju se nježna priča o zemlji i vremenu koje je ostalo samo kao decembarski zraci sunca…”

Ferida Duraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »