Promocija knjige Dževada Karahasana

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige “Iz tame svijeta“ autora Dževada Karahasana u četvrtak, 21. marta 2019, u 19:30, u Galeriji ALU Sarajevo.

U sklopu promocije bit će otvorena i izložba prijedloga naslovnica studenta Akademije likovnih umjetnosti.

Knjiga “Iz tame svijeta”, objavljena u Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost, sadrži tri zbirke pripovijedaka “Kraljevske legende”, “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta”, nastale u više od trideset i pet godina autorovog stvaralaštva.

Rad na naslovnici knjige rezultat je nastavka saradnje Izdavačke kuće Buybook s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu i prošlogodišnjim studentima i studenticama drugog ciklusa studija pod mentorstvom profesora Bojana Hadžihalilovića. Želja nam je bila da pored konačnog vizuelnog rješenja na koricama, uz promociju knjige upriličimo i izložbu ostalih prijedloga, kako bismo predstavljanjem različitih autorskih izraza pokazali na koliko nivoa kapitalno književno djelo i markantnost autora mogu biti inspirativni za vizualno oblikovanje.

O samoj knjizi a i o studentskim radovima, pored autora govorit će Bojan Hadžihalilović te Naser Šečerović.

Knjiga je dostupna po cijeni od 32,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji će se knjiga moći kupiti po promotivnoj cijeni od 20,00 KM.

O AUTORU

Dževad Karahasan je rođen 1953. godine u Duvnu. Školovao se u rodnome mjestu i u Sarajevu. Radio kao dramaturg u Zenici, Salzburgu i Sarajevu. Uređivao časopise “Odjek” i “Izraz”. Predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Göttingenu, Berlinu, Baselu, Grazu. Do sada je objavio romane “Istočni divan”, “Šahrijarov prsten”, “Sara i Serafina”, “Noćno vijeće”, “Što pepeo priča”; knjige pripovjedaka “Izvještaji iz tamnog vilajeta”, “Kuća za umorne”, “Kraljevske legende”; knjige eseja “O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Knjiga vrtova”, “Nedoumice”, te drame “Misionari”, “Kralju ipak ne sviđa se gluma”, “Koncert ptica”, “Čudo u Latinluku”. Knjige su mu prevedene na sedamnaest jezika. Dobitnik je niza međunarodnih i nekoliko domaćih književnih nagrada.

IZ RECENZIJE

“'Et in Arcadia ego’ je moto ove zbirke koji ističe kako je ‘ego’ sama smrt prisutna i u utopijskom tumačenju Arkadije. ‘Kuća za umorne’ sugerira da to neizbježno prisustvo smrti kao nečega s onu stranu zahtijeva ipak neki prostor u koji se možemo smjestiti i razmišljati o njoj kao o nečemu lirski lijepom i spasonosnom u odnosu na živote sagrađene od tuge i nesrećnih ljubavi. Karahasanov način za konstruisanje takvog prostora je bio književnost u kojoj su se, na kraju, najprije sreli svi nama poznati a suprotstavljeni svjetovi.“

Ivana Golijanin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »