Projekcija filma “Plavo srce” i debata

Projekcija filma “Plavo srce“ (“Blue Heart”) održaće se u srijedu, 26.septembra u 17:45h u kinu Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića br. 13, Sarajevo.
Film dokumentuje pokušaje uništavanja posljednjih netaknutih rijeka u Evropi.
Na rijekama Balkana, posljednjim netaknutim rijekama u Evropi, planira se izgradnja više od 3.000 hidroelektrana. Njihova izgradnja (u nekim krajevima već su u toku) prouzrokovala bi nepovratnu štetu rijekama, biljnom i životinjskom svijetu i lokalnim društvenim zajednicama.
“Plavo srce” dokumentira borbu za najveću netaknutu rijeku u Europi – Vjosu u Albaniji i borbu žena Kruščice u BiH koje vode bitku za očuvanje svoje nedirnute rječice, te napore koji se vrše u Makedoniji na spašavanju ugroženskog balkanskog risa.

Nakon projekcije filma će se održati debata u kojoj će učestvovati branioci rijeka iz Fojnice i Kruščice. Početak debate je oko 18.35h.
Na projekciju i debatu su pozvani i Edita Đapo, ministrica zaštite okoliša i turizma Federacije BiH, Amer Mrako, ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog Kantona,  predstavnici nekih od kompanija koje su izgradile ili pokušavaju da grade male hidroelektrane u BiH kao i predstavnici ambasada zemalja iz kojih dolaze neke od kompanija koje grade male hidroelektrane u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »