Otvoren 23. Susret pozorišta/ kazališta lutaka BiH

U prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra svečano je otvoren 23. Susret pozorišta/ kazališta lutaka BiH.

Ove godine će biti odigrane samo četiri takmičarske predstave, te isto toliko predstava u okviru revijalnog programa, koje će se igrati u jutarnjim terminima. Stručni žiri je u sljedećem sastavu: Cvetin Aničić, Marko Vukosav i Antonio Džolan. Svakodnevno će biti održavane i dramske radionice, te radionice izrade lutaka, na kojima su prethodnih godina učestvovali studenti  akademija. Organizacioni odbor je odlučio da od ove godine pruži mogućnost učenicima bugojanskih osnovnih i srednjih škola da se afirmišu u svijetu lutkarska.

Prvu noć bugojanskim mališanima se predstavilo Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom „Prodani smijeh“,  čiju režiju potpisuje Darko Kovačovski. Prijevod sa bugarskog uradio je Davorin Dinić. Nastala je po motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U njihovoj predstavi ravnopravno žive fantastična  i stvarna bića. Svi oni svojim jezikom pričaju i žive priču o odrastanju djeteta.

U Holu Kulturno-sportskog centra otvorena je i izložba pozorišnih/ kazališnih lutaka koju je pripremio Antonio Džolan, akademski kipar. Izložba je prikaz odabranih lutaka iz fundusa Kulturno- sportskog centra, kao i radionica u sklopu Lutkarskog bijenala i Susreta pozorišta/ kazališta lutaka BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »