Premijera predstave Pozorišta mladih Sarajevo „Čarobnjak iz Oza”

Premijera predstave Pozorišta mladih Sarajevo  „Čarobnjak iz Oza”, po tekstu L. Frank Bauma, a u režiji Adisa Bakrača, svoje premijerno izvođenje imati će u četvrtak, 8. juna, s početkom u 20.00 sati, dok je prva repriza zakazana za nedjelju, 11. juni, s početkom u  11.00 sati.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ bazirana na  jednom od najpoznatijih  romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, doživjela je bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900, a i dan danas  uživa kultni status kod djece i odraslih.  Naš „Čarobnjak iz Oza“ nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče,prilagođene djeci i odraslim.  U našoj verziji Oz je čudesna  zemlja  ispunjen prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad  u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne.

Jedna prirodna katastrofa (tornado) odvodi Djevojčicu iz svog doma i zavičaja u čudesnu virtuelnu zemlju kojoj vladaju mitska bića poput  zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza. Na tom putovanju susreće smiješna i simpatična bića koja trebaju Mozak (Strašilo), Srce(Limeni) i Hrabrost (Lav). U simboličkom smislu oni predstavljaju tri osobine koje grade humanost: pamet, osjećajnost i odvažnos.t

Uzimajući u  obzir estetsku i institucionalnu promjenu paradigme u  svjetskom pozorištu, koja se zasniva  na novim medijima,inovativnosti i mobilnosti, Pozorište mladih Sarajevo pristupa kreiranju  sasvim drugačije repertoarske politike koja radikalno kreće u stvaranje  nove publike.  Ovaj produkcijski, tehnički i estetski zaokret je nužnost. Današnje generacije odgajaju se u bliskom okruženju digitalnih medija i gadgeta,  a teatar koji ne  „komunicira“ s njima dolazi u opasnost da postane muzej. Zato, u predstavi po prvi put koristimo modernu tehnologiju 3D mappinga i virtuelne scenografije, kako bi s mlađim generacijama ostvarili komunikaciju medijima koji su im bliži.  No,  zadržavamo i posebnu odgovornost prema publici koje pored umjetničke i zabavne,  mora istaknuti i obrazovnu dimenziju. Zato je cilj Pozorišta mladih oživjeti klasična djela prozne i dramske literature u novom ruhu.  Jer klasici su ti koji povezuju stare i nove generacije (kroz nastavne programe osnovnih, srednjih škola i univerziteta) svojim  univerzalnim idejama, a „provociraju“ i aktuelni trenutak.

Ovaj projekat računa na osvježenje repertoara Pozorišta mladih Sarajevo i svojevrsni povratak klasicima koji, ponavljamo, povezuju , stare i nove generacije, i tako populariziraju teatar i stvaraju novu publiku koja nije samo ciljano mlađa ili starija. Redovna repertoarska aktivnost, uz snažan marketinški “impuls” obezbjeđuje kontinuiranost projekta, a Pozorište mladih je upravo poznato po projektima koji su već više skoro pet decenija na repertoaru (Tigriček). Naš je osnovni cilj stvoriti jedan takav “kulturni spomenik” u Pozorištu koji će trajati više decenija i “odgojati” nove generacije publike.

Redatelj predstave je Adis Bakrač, dramatizaciju i adaptaciju potpisuju Segor Hadžagić i Adis Bakrač. Kostime je osmislila Amna Kunovac Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.  Dramaturg i autor songova je Segor Hadžagić, a koreografiju i scenski pokret potpisuje Belma Čečo Bakrač. Ilustracije je radio Dejan Slavuljica, 2D animaciju Adnan Šahbaz, dok je  3D animaciju uradio Alen Ajanović. Video relazaciju potpisuje kompanija Pal-e AV systems.

U predstavi igraju Elma Juković, Mirza Dervišić, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.

Rezervacija ulaznica počinje u petak, 2. juna. Ulaznice je moguće rezervirati na brojeve telefona 033 202 303 i 033 442 572, svakim radnim danom, od 12.00 sati do 14.00 sati, kao i putem Facebook stranice Pozorišta mladih Sarajevo.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »