Premijera predstave “Porodični portret”

Predstava “Porodični portret” priča priču o bračnom paru Fatimi i Saši koji dolaze na vikendicu da prave zimnicu, te u svojoj kući, koju nisu obišli godinu dana zatiču Huseina, izbjeglicu iz Sirije.  Njihove životne priče se u tom susretu prepliću i oni postaju utjeha jedni drugima u svijetu otuđenosti, nepravde, ratova i zla.

Predstava je nastala u produkciji Udruženja za afirmaciju žena kroz umjetnost i kulturu HAVA, a prema autorskom tekstu Džejne Hodžić, a režira je Sabrina Begović – Ćorić. Uloge u predstavi “Porodični portret” igraju Dragan Jovičić, Amina Begović i student glume Faris Pinjo, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš Selimović, asistentica kostima i scene je Monika Močević, grafički dizajn je povjeren Naidi Čelik , a producentica je Nejra Latić Hulusić.

Većinu autorskog tima predstave čine žene što nije slučajnost, nego izbor koji je u skladu sa misijom Udruženja HAVA koje ima za cilj i afirmaciju bosanskohercegovačkih žena autorica.

Predstava će biti premijerno prikazana 11. oktobra 2019. godine u prostorijama Mjesne zajednice «Nahorevo». S obzirom da se predstava izvodi ambijentalno, kuća u kojoj se nalaze prostorije Mjesne zajednice u ovoj predstavi igra važan “lik”, kuću koja je mjesto stradanja, ali i mjesto katarze.

Prema riječima Džejne Hodžić, autorice teksta, “Porodični portret” je inspirisan događajima iz prošle godine, a tiče se privremenog useljavanja migranata u napuštene kuće domaćeg stanovništva radi traženja skloništa:

“Dramski tekst ”Porodični portret” počela sam pisati prije više od godinu dana, promišljajući o temi koja je u tom momentu bila jako aktuelna. Mislila sam da će problem izbjeglica i migranata u našoj zemlji biti riješen kada dođe do realizacije projekta, te da više neće biti ni potrebe govoriti o tome, međutim, u ovom momentu mi se čini da je ova tema još aktuelnija.”

Rediteljica predstave Sabrina Begović – Ćorić istakla je:

“Ova predstava priča priču o ranama koje rat ostavlja u  ljudima, o šteti koju nanosi društvu i pojedincima.  Ne možemo dati jednostavan odgovor kako izliječiti društvo, ali jedan od koraka je govoriti o tome kroz priče onih koji svaki dan žive sa traumom koju je u njima prouzrokovala tragedija izazvana direktno ratnim dejstvima. Izbjeglice, koje bježeći od rata u svojoj zemlji, prolaze kroz našu zemlju izvlače na površinu te traume, tako reći otvaraju stare rane.”

Udruženje Hava realizuje predstavu “Porodični portret” u partnerstvu sa Općinom Centar kroz saradnju sa Centrom za kulturu i mlade, a uz podršku Fondacije za muzičke, likovne i scenske umjetnosti i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.  Udruženje HAVA posebno je zahvalno i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i KJKP GRAS-u na velikoj podršci projektu ustupanjem vanrednog minibuskog prevoza za glumce i publiku na relaciji Sutjeska-Nahorevo.

«Porodični portret» će nakon premijernog izvođenja, publika moći pogledati i u dvije reprize 12. i 13. oktobra 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »