“Pregovaranje mira” – novi pozorišni projekat koji je okupio evropske umjetnike i umjetnice u Sarajevu

Foto: Imrana Kapetanović

Iz udruženja Kontakt najavljuju novi pozorišni projekat „Pregovaranje mira“ koji je u Sarajevu okupio umjetnike i umjetnice iz Ukrajine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Italije, Češke, Norveške i Estonije.

Produkciju projekta potpisuje Qendra Multimedia Kosovo u saradnji sa Kontakt-om (Bosna i Hercegovina), Teatro della Pergola (Firenca, Italija), Gradsko pozorište Prag (Prag, Češka), Mittelfest (Cividale del Friuli – Italija), Pozorište Black Box (Oslo – Norveška), Euro-Scene (Leipzig, Njemačka), Vaba Lava (Talin – Estonija), My Balkans (Beograd/New York – Srbija/SAD), Narodno pozorište Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Predstava će premijerno biti izvedena u oktobru 2023. godine u Prištini nakon čega će imati evropsku turneju.

Predstava „Pregovaranje mira” sagledat će mirovne pregovore koji prate nasilne sukobe, posebno u svjetlu nedavne ruske invazije na Ukrajinu. Uzimajući u obzir različite modele mirovnih sporazuma iz raznih ratova i sukoba širom svijeta (uključujući Dayton), projekat „Pregovaranje mira” prikazat će pozadinu mirovnih sporazuma, izazove sa kojima se suočava i strah i nadu koji prate čitav proces.

Tko može pregovarati o miru? Je li to dužnost političkih lidera? Imaju li oni legitimitet za to? Mire li se ljudi nakon potpisivanja mirovnog akta? Kakva je uloga isprike strane koja je izazvala zločine, ubojstva i nasilje prema drugoj strani? Može li biti kolektivnog oprosta ili je ovo drugo individualni čin? Tko odlučuje o pomirenju? Tko bi se trebao pomiriti: političari, vlade ili obični ljudi: oni koji su vjerojatno najviše propatili u ratu ili sukobu? Neka su od pitanja na koja želimo odgovoriti.

Po teksktu Jetona Neziraja, predstavu režira Blerta Neziraj (Kosovo), dok će uloge ostvariti: Svetozar Cvetković (Srbija), Meli Qena (Kosovo), Ema Andrea (Albanija), Ejla Bavčić (Bosna i Hercegovina), Orest Pastukh (Ukrajina), Martin Kõiv (Estonija), Harald Thompson Rosentrom (Norveška).

Dramaturg: Dimitrije Kokanov (Srbija), kompozitor: Ardo Ran Vares (Estonija), kostimograf: Blagoj Micevski, koreograf: Gjergj Prevazi (Albanija), Video: Besim Ukzmajli (Kosovo) i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »