PRO-Budućnost projekat – „Muzika spaja“

U četvrtak, 1. juna, koji se obilježava i kao Međunarodni dan djece, organizujemo događaj na kojem ćemo predstaviti murale oslikane na dvije osnovne muzičke škole u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, sa porukom „Muzika spaja“ (u prilogu je slika koja sadrži elemente koji će biti oslikani – autorica je Aleksandra Nina Knežević, a mural će oslikati Benjamin Čengić sa Obojenom klapom). Mural na školi u Istočnom Sarajevu je već završen, dok se u Novom Sarajevu još uvijek oslikava.

Događaj će biti organizovan na dvije lokacije – prvo će ispred škole u Istočnom Novom Sarajevu biti zajednički nastup učenika dvije muzičke škole, koji će potom panoramskim autobusom (na kojem će svirati i pjevati) doći do škole u Novom Sarajevu gdje će također nastupiti.

Događaj podržavaju predstavnici općinskih/opštinskih i gradskih vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te renomirani umjetnici poput repera Frenkija, fotografkinje Aide Redžepagić i mnogih drugih.

U vremenu kada je upravo vizuelna komunikacija (murali i grafiti) povod za konflikte i produbljivanje nerazumijevanja, istim alatom želimo ukazati na mogućnost spajanja zajedničkih vrijednosti, te iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva poslati pozitivne poruke saradnje u čitavu Bosnu i Hercegovinu. Identični murali koji su oslikani na dvije škole simboliziraju zajedničke vrijednosti, izgradnju povjerenja i povezivanje različitih grupa i naroda kroz kulturu i umjetnost.

Prvi susret učenika dvije muzičke škole desio se krajem prošle godine kada je Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo ugostila učenike iz Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo na zajedničkom koncertu „Muzika spaja“, kojim smo i počeli istoimenu kampanju

(https://www.probuducnost.ba/novo/muzika-spaja-zajednicki-koncert-ucenika-iz-sarajeva-i-istocnog-sarajeva). Iako su jako blizu jedna drugoj, bilo je to prvi put da su se dvije škole na ovaj način povezale, a nemamo sumnje da će i ovaj događaj samo produbiti njihov prijateljski odnos i saradnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »