Predstavljen program 2. Muzičkog kampa za mlade virtuoze

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak, 25. aprila 2024. godine, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti drugog izdanja Muzičkog kampa za mlade virtuoze, projekta zamišljenog iniciranog još 2019. godine kao platforma za identifikaciju i promociju vanredno talentovanih učenika i studenata, te afirmaciju saradnje među različitim nivoima muzičkog obrazovanja.

Ovim povodom predstavnicima medija su se obratili: mr. Fuad Šetić (dirigent, asistent na Odsjeku za dirigovanje Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije i predsjednik Udruženja Artes), dr. Yeon Ju Jeong (umjetnička direktorica projekta i profesorica violine na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji); mr. Ališer Sijarić (dekan Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije), John Kennedy Mosoti (predstavnik UNFPA za Bosnu i Hercegovinu), Patrik Turošík (zamjenik ambasadora Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini), Jasmin Omerdić (predstavnik Rotary Club Sarajevo International Delta), te polaznice ovogodišnjeg Muzičkog kampa za mlade virtuoze, Kristina Babić (SMŠ “Vlado Milošević” Banja Luka) i Anja Udovčić (SMŠ Zenica).

Fuad Šetić osvrnuo se na inicijalnu ideju i prve korake u realizaciji projekta Muzički kamp za mlade virtuoze. Prepoznavši neophodnost sistematične edukacije i umrežavanja mlade generacije muzičara, inicijativa je okupila učenike iz cijele države na jednom mjestu kako bi zajedničkim snagama, bez obzira na sve nametnute barijere radili i razmjenjivali iskustva.

Yeon Ju Jeong podsjetila je da je ovaj projekat pokrenut sa svrhom da se mladim ljudima pruži prostor za dijeljenje radosti muziciranja, učenja i rasta, te kreirala čvrsta mreža između učenika i nastavnika i cijele države. Na taj način daje se doprinos razvoju bosanskohercegovačke muzike, primarno na infrastrukturnom, a time i na profesionalnom umjetničkom nivou jer je razvoj muzike znači i razvoj društva u cjelini.

Dekan MAS mr. Ališer Sijarić se osvrnuo na značaj projekta Muzički kamp za mlade virtuoze, te je istakao da je u bosanskohercegovačkom društvu punom mladih talenata ovom inicijativnom popunjen temeljni nedostatak sistemske institucionalne podrške neophodne za njihov razvoj. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu pozdravlja i svim svojim kapacitetima podržava ovaj projekat prepoznavši ga kao platformu koja će omogućiti razvoj budućih mladih solista internacionalnih karijera, zaključivši da se vrijednost jednog društva upravo procjenjuje u skladu sa internacionalno relevantnim ostvarenjima naučnika i umjetnika kao najvrjednijeg reprezenta.

John Kennedy Mosoti izrazio je zadovoljstvo da je UNFPA involviran u realizaciju Muzičkog kampa za mlade virtuoze jer se UNFPA zalaže za omogućavanje ispunjavanja potencijala svake mlade osobe.Uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira i italijanske ambasade, UNFPA prepoznaje ključnu ulogu umjetnika i kulturnih radnika u oblikovanju javnih narativa. Saradnja s kampom za muzičke virtuoze predstavlja prirodni nastavak tih napora, kombinirajući aktivnosti izgradnje mira s izuzetnim muzičkim i kulturnim iskustvima kako bi se uklonile barijere i potaknula kohezija među zajednicama.

Patrik Turošík podsjetio je da je muzika jedan od najjednostavnijih i najljepših načina povezivanja ljudi, te da je Ambasada Slovačke Republike ponosna da projekat Muzički kamp za mlade virtuoze, u saradnji sa Slovak Aidom, podržava već drugu godinu za redom. Osim iznimno važnog umjetničkog aspekta, istakao je njegov socijalni element koji se ogleda u promociji multi-etničnosti kao velikog bogatstva ove zemlje. Izrazio je i zadovoljstvo što koncerti program uključiti i djelo slovačkog kompozitora.

Jasmin Omerdić istakao je da ideja vodilja Muzičkog kampa za mlade virtuoze u potpunosti ispunjava ciljeve Rotary Cluba i da se kao „lajtmotiv“ logično nametnuo za obilježavanje 20. godišnjice njihovog postojanja. Sredstvima prikupljenim te večeri Rotary Club Sarajevo International Delta omogućio je podršku prvom i jedinom muzičkom kampu ove vrste u Bosni i Hercegovini. Omerdić je istakao da je ponosan da je RCSID partner ovog projekta, ističući njegov značaj u kontekstu razvoja kulture u  Bosni i Hercegovini kao temelja svakog društva.

Kristina Babić i Anja Udovčić su, kao učesnice oba dosadašnja izdanja Muzičkog kampa za mlade virtuoze, podijelile svoja iskustva i utiske, te navele dvostruki značaj ove inicijative: pružanje prilika za sticanje znanja i umjetnički rast kroz rad sa eminentnim profesorima nedostupan u njihovim sredinama, te upoznavanje i povezivanje sa kolegama iz cijele države iz kojeg su se do sada izrodila trajna prijateljstva. Istakle su i da im je zadovoljstvo da će imati priliku da zajednički rad predstave na dva koncerta.

Prvi koncert će se održati u subotu, 27. aprila 2024. godine, u Katedrali Srca Isusova u 19:00 sati, a drugi dan kasnije, 28. aprila, u Zemaljskom muzeju BiH u 19:00 sati. Koncertima će prethoditi generalna proba otvorena za javnost, čija je realizacija planirana u petak, 26. aprila, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” od 18:30 sati. Ulaz je slobodan.

Solisti i orkestar mladih virtuoza će, pod dirigentskom palicom Fuada Šetića i uz pratnju Mirona Konjevića na čembalu, izvesti Koncerte za violinu J. S. Bacha (br. 1 u a molu, BWV 1041, br. 2 u E duru, BWV 1042, kao i Koncert za dvije violine u d molu, BWV 1043)  i djelo Cantica slovaca slovačkog kompozitora Ladislava Kupkoviča.

Projekat realiziraju: Udruženje za istraživanje umjetnosti Artes, na čelu sa mr. Fuadom Šetićem (predsjednikom udruženja i asistentom na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu) i dr. YeonJu Jeong (umjetnička direktorica projekta i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu), u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije, Odjelom za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu i prorektoricom prof. dr. Tamarom Karača Beljak.

Partneri projekta su Udruženje SA Sinfonietta, Srednja muzička škola Sarajevo, Zemaljski muzej BiH, a pokrovitelji Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, SlovakAid, Fond UN-a za izgradnju mira, Populacijski fond Ujedinjenih nacija– UNFPA, Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini, Rotary Club Sarajevo International Delta, prof. Kim Hyeong-gyu iz Južne Koreje. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »