Poziv za dodjelu stipendija za mlade književne kritičare, kolumniste, novinare i studente

Izdavačka kuća Buybook će za deveti Međunarodni književni festival BOOKSTAN. NEMA ISTOKA. NO WEST., koja se ove godine održava od 3. do 6. jula, dodijelit će 20 stipendija za učešće na radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je Konstrukcije nade i beznađa u književnoj kritici, a održaće se od 30. juna do 6. jula 2024. godine.

U ovim zastrašujućim, beznadnim vremenima, svijest o prolaznosti nekadašnjeg beznađa i načinima na koje su ljudi još uspjeli preživjeti i pronaći izvore nade možda je najbolje izgraditi pažljivo slušajući glasove ranijih generacija (…). Pišući o njima, kao i o piscima svoje generacije, iz perspektive vlastitog vremena i njegovog beznađa i razloga za nadu, mladi kritičari uspostavljaju jedan od komunikacijskih kanala kroz generacijski jaz, učeći nas da u književnim tekstovima čujemo ono što buka i bijes istorije bi htjeli da ih čujemo i zaboravimo.

– Andrea Lešić, voditeljica 9. književnokritičke radionice Bookstana

Prijave se šalju na e-mail adresu radionica@buybook.ba do 20. maja i moraju sadržavati prijavni formular, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, naučnog novinarstva, te stručni i naučni radovi su razmatrane i književne i/ili novinarske kolumne. Nakon što se prijave razmotre, nedugo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će na kraju biti pozvani na online intervju sa koordinatorima radionica, nakon čega će biti izvršena konačna selekcija. Stipendija je namijenjena studentima i književnim i umjetničkim kritičarima koji aktivno govore engleski, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku i imaju između 21 i 30 godina. Učesnici koji su učestvovali na prethodnim radionicama imaju pravo na ponovnu registraciju.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju biće podijeljeni u tri segmenta:

Prva faza je pisanje teksta koji treba dostaviti do 17. juna, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.

Druga faza će uključivati ​​zadatke koji se odnose na praćenje događaja na festivalu; navedeni tekstovi će biti objavljeni na društvenim mrežama i web stranicama Buybooka i Bookstana, te odabrani na web stranicama medijskih partnera.

Treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa istaknutim predavačima tokom trajanja programa.

Voditelj ovogodišnje radionice je prof. dr Andrea Lešić, profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i informatiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predaje uglavnom književnoteorijske predmete na sva tri ciklusa studija. Pisala je o komparativnoj književnosti (francuska, ruska i književnost jugoistočne Evrope) i teoriji književnosti (posebno o strukturalizmu, naratologiji i Bahtinu, kao i problemu pamćenja). Svojim naučno-istraživačkim radom bavi se problemom kulturnog pamćenja, kognitivne poetike, ljubavnih priča i vampira.

Pored voditelja radionice, odabrani učesnici će imati priliku da slušaju i druge predavače i goste festivala.

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, ishranu u dogovorenim restoranima i putne troškove. Molimo sve zainteresovane da pročitaju pravila učešća koja se nalaze u dokumentu uz prijavnicu.

Stručni žiri će izabrati 20 učesnika programa, koji će nakon obavljenog zadatka dobiti priznanja, a najbolji će biti nagrađeni.

Nepotpune prijave neće se razmatrati. Odabranim kandidatima ćemo poslati zvanične potvrde o učešću najkasnije do 24. maja 2024. godine, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »