Predstava ’Za umrijet od smijeha’

Predstava ’Za umrijet od smijeha’ Christophera Duranga, u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, biće odigrana na sceni JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo-Jelića broj 1., u srijedu 29.05., u 21.30 sati. Od nagrada koje je osvojila, izdvajamo  nagradu ’Zlatni zub’ za najbolju predstavu na 11. izdanju istoimenog porečkog festivala komedije i smijeha, te time samo potvrdila popularnost satirične fantazije ’Za umrijet od smijeha’ kod publike.

U režiji Marija Kovača glumački par Gordana Gadžić i Marko Torjanac, koji je ujedno autor adaptacije, odvest će gledatelje u zamišljenu Hrvatsku u 2132. godini. Ishodište dramskog teksta nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga njegov je vlastiti stand-up comedy nastup, prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu s kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća. U hrvatskom uprizorenju radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim varijantama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Autorski tim osim redatelja Marija Kovača čine i prevoditeljica Mirna Čubranić, autor adaptacije Marko Torjanac, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te kostimografkinja Ana Fucijaš.

Muziku je birao redatelj Kovač, muzičku obradu potpisuje Milorad Stranić,  svjetlo i zvuk  Aleksandar Mondecar i Damir Rončević. U predstavi se čuju i snimljeni glasovi glumaca Elizabete Kukić i Kruna Belka u ulogama Žene žabe i Spikera, te pjesme hora LeZbor.

Nagrade za ovu predstavu dokaz su koliko oštrica satire dobro ’sjeda’ publici koja puni predstave  u Zagrebu i na gostovanjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »