Izložba Berninijeva škola i rimski barok: Remek-djela iz Palate Chigi u Aricci

Ambasada Italije u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje otvaranje izložbe “Berninijeva škola i rimski barok. Remek-djela Palazze Chighi u Aricci” u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Na inicijativu ambasadora Nicole Minasija, u Bosni i Hercegovini će po prvi put biti izložena remek-djela neprocjenjive povijesne, kulturne i umjetničke vrijednosti nekih od najvećih predstavnika italijanskog baroka, među kojima Giovan Lorenzo Bernini, Pietro da Cortona, Borgognone, Pierfrancesco Mola. Ova umjetnička djela pripadaju kolekciji Muzeja rimske barokne umjetnosti “Palazzo Chigi”, koji se nalazi u Aricci.

Izložba je zamišljena kao putovanje kroz svijet italijanskog baroka kroz djela različitog tipa, kao što su slike portreta, pejsaža, mrtve prirode i skice monumentalnih fresaka iz rimskih crkava i plemićkih palača. Osim četrdesetak slika, na izložbi će se moći vidjeti i različiti dekorativni predmeti i medaljoni koje je dizajnirao Bernini, a cjelokupna izložba posjetiocima nudi sveobuhvatno viđenje ovog umjetničkog perioda, nastalog u Rimu u XVI stoljeću, koji je postao poznat po svojim grandioznim efektima, teatralnosti i bombastičnosti koja karakterizira djela njegovih predstavnika, od umjetnosti do arhitekture, od slikarstva do gravura.

Izložba će biti otvorena u subotu, 1. juna 2019. u 18:00 sati, javnom svečanošću kojoj će prisustvovati ambasador Nicola Minasi, direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović i prof. Stefano Petrucci, kustos izložbe. Pozivamo sve građane da prisustvuju otvaranju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »