Pravo Ljudski putuje… u Čapljinu, Mostar i Trebinje

Od 14. do 19. aprila Pravo Ljudski će dio 12. izdanja PLJFF predstaviti građanima i građankama Čapljine, Mostara i Trebinja kroz filmski program Oslikavanje humanosti.

Filmski program predstaviti će sedam filmova, od kojih je pet kratkih filmova novih autora i autorica iz BiH koj su nastali u sklopu Škole kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti, koju je Pravo Ljudski organizovao u partnerstvu sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta. Dodatno, program donosi i dva dugometražna filma.

U dokumentarnom filmu hrvatskog reditelja Gorana Devića “Buffet Željezara” pratimo priču Erne i Dževada, koji su vlasnici buffeta na autobuskoj stanici kod ulaza u nekoć jednu od većih željezara istočne Europe. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih „birtijskih razgovora“ zadnjih tjedan dana buffeta pred zatvaranje, izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika – kako se dočepati Njemačke, jedinog preostalog raja na zemlji.

Visoko nagrađivani dokumentarni film “Dobri poštar” propituje odnos lokalnog stanovništva prema izbjeglicama u Bugarskoj podsjećajući nas na odgovornost i ljudskost u periodu kada se i BiH suočava sa većim valom izbjeglica.

Projekcije filmova će se održati u sljedećim terminima:

Čapljina: 14.04. u 19:30h. Mjesto: Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina, Ruđera Boškovića bb.

Mostar: 16.04. u 18h. Mjesto: OKC Abraševic, Alekse Šantića 25.

Trebinje: 19.04. u 18h. Mjesto: JU Dom mladih Trebinje, Nemanjina 13.

Lokalni partneri programa su Centar za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina, OKC Abraševic i JU Dom mladih Trebinje.

Ulaz na sve događaje Pravo Ljudski putuje… u Čapljinu, Mostar i Trebinje je slobodan.

 Pravo Ljudski putuje… je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, podržana od NED (Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, DC), Fondacije Konrad Adenauer Predstavništvo u BiH i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »