Pozorište mladih Sarajevo – Izložba Igranje ≠ Gaming

U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 8. novembra u 19:00 sati svečano se otvara multimedijalna izložba „Igranje ≠ Gaming“ u čast proslave 40 godina od spajanja Pozorišta lutaka i Pionirskog pozorišta. Na izložbi će biti pomovoran katalog povodom ovog jubileja.
Autori koncepta izložbe i radova su univerzitetski profesori, dizajneri i likovni i video umjetnici:
Lejla Panjeta, Mirjana Čistopoljski, Merisa Bašić, M. Furkan Hizir i Roman Sulejmanpašić.
Saradnici na projektu istraživanja i postavke su: Segor Hadžagić, Tanja Čurić, Adis Bakrač, Sandra Ozimica, Adnan Šahbaz, Ismir Fazlić i Adnan Rešić. Otvorenje izložbe će svečano odglumiti Edhem Husić i Segor Hadžagić.

Ovom izložbom kroz različite medije se predstavlja fenomenologija igranja, historijat pozorišta, razvoj Pozorišta mladih Sarajevo, te se daje specifičan kritički osvrt na gaming tehnologiju i neke od negativnih posljedica novih tehnologija komuniciranja koje u virtualnom svijetu digitalnih igara zamjenjuju nekadašnje neposredne imaginarne svjetove u kojima se radjala i odvijala igra, a iz koje su nastale izvodjačke umjetnosti.
„Kroz infografike, postere, ilustracije, skulpturu, lutkarske eksponate, fotografiju i video, ovom izložbom slavimo razvoj Pozorišta mladih Sarajevo, a svojim edukativno-informativnim aspektom ukazujemo na poveznice koncepta igranja i adapacije klasične i folklorne literature u scensko-likovnu umjetnost prilagodjenu dječijoj masti. Svijet mašte danas je dostupan svima i svugdje posredno putem smart ekrana. Izložba parodira nejednakost izmedju realne igre i videoigre, te današnju ovisnost o virtuelnim svjetovima, koja kroz modernu selfističku digitalnu tehnologiju, od ljudskog ucešća u igri, pravi od djece i nas samih lutke, robote i zombije. Da li smo sačuvali naše unutanje dijete ili smo ga zanemarili sa korištenjem novih tehnologija? Imamo li moć da udahnemo život u naše imaginarne svjetove? Mi vjerujemo da je potreba za igrom i pripovijedanjem osnovno obilježje onoga što nas čini ljudima!“ – rekla je        Dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Izložbom i katalogom se prati historijski razvoj svjetskog pozorišta, video tehnologije igranja i razvoj lutkarstva, te ukazuje na ključne pozorišne lutkarske predstave, koje je Pozorište mladih Sarajevo imalo na svom repertoaru u proteklih 40 godina, a parodira se tamna strana tehnologije koja je kreirala gaming industriju.

Izložba je otvorena do 9. decembra 2017. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »