Otvorenje 12. Pravo Ljudski Film Festivala i predstavljanje retrospektive O slobodi

Sloboda je slogan hrabrih: Poziv na otvaranje 12. Pravo Ljudski Film Festivala i predstavljanje retrospektive O slobodi, o onima čije su iluzije nestale i o novoj borbi

Beskrajno smo sretni i ponosni što vas možemo pozvati na večerašnje otvaranje 12. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala, u Meeting Pointu u 20h! Ovogodišnje putovanje u srce slobode i ljudskosti počinjemo Ejzenštejnovim glasovitim filmom Oktobar: Deset dana koji su potresli svijet, i stotinu godina kasnije, pitamo se: šta je ostalo danas od Oktobarske revolucije, gdje smo na putu izgubili njen historijski, politički i poetski smisao?

Oktobar je i prvi film unutar retrospektive O slobodi, o onima čije su iluzije nestale i o novoj borbi, koja obuhvata šesnaest filmova i donosi vizije slobode sa svih strana svijeta. Prikazat ćemo dobro znane klasike, ali i dokumentarne radove novijeg datuma, i kroz njih podsjetiti na bitke koje su se u ime slobode vodile, bilo da je to Praško proljeće, vojni puč u Čileu, kineska kulturna revolucija, studentski protesti 1968. ili aktuelna izbjeglička kriza. Promišljat ćemo šta znači biti, riječima Hane Arendt, muškarac ili žena u mračnim vremenima, i osmišljati nove načine vođenja bitke.

Vjerujem da se obraćamo onima koji misle da smo izgubili sve naše bitke. Kažem – vjerujem, jer ostavljamo mogućnost da još uvijek postoje oni koji vjeruju da i dalje vodimo naše bitke. Oni moraju biti među nama, ističe programska selektorica i direktorica PLJFF-a, Kumjana Novakova. Čin predlaganja baš ovakvog programa, u trenutku koji živimo, znači za nju bezgraničnu hrabrost ili potpunu ludost. Znam da smo ludi, kaže Novakova, ali vjerujem da smo hrabri. Moramo biti. Zato što je sloboda slogan hrabrih. A sloboda je bila slogan i onih čije su iluzije nestale. I sloboda će biti slogan nove borbe. Zato što i dalje živimo sve naše snove.

Sloboda, snovi i pjesma u slikama o njoj, njena ograničenja i varljivosti, kao i njene buduće inkarnacije, u vezi sa audiovizuelnom umjetnošću i svijetu izvan nje, premrežili su i druge filmske selekcije 12. PLJFF-a i Zumiraj prava film programa za mlade, kao i prateća predavanja, među kojima posebno mjesto zauzima ono filozofa i pisca Borisa Budena, naslovljeno Sloboda: Zamka na kraju historije.

Prije četvrt stoljeća, riječ „sloboda“ stajala je na ulazu posttotalitarističkog raja. Kada je jednom zakoračila unutra, preobrazila se u najefikasniji instrument ideološke dominacije, društvenog uništenja i ekonomske eksploatacije. Zašto historija, još jednom i iznova, pravi budale od nas?, pitanje je koje postavlja Buden.

U duhu povremene lucidnosti i iskrenosti, dok plešemo i igramo se sa svim sjenkama, u duhu prijateljstva – mi nudimo naše slike. Predstavljanje kompletnog programa 12. PravoLjudski Film Festivala je kraj koji odbija završnicu. Beskonačno očuvanje lucidnosti i iskrenosti. Beskonačno propitivanje naših mogućnosti da posmatramo i slušamo. Baš kao što je sloboda čudo beskonačnih nevjerovatnosti i, bez obzira na to, moguća. Mi smo na početku, poruka je 12. Pravo Ljudski Film Festivala.

Pravo Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 8.11. do 13.11.2017. godine. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan. Dobrodošli/e na otvorenje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »