Poruka performansa i izložbi u čast 30 godina Konvencije o pravima djeteta: Dijete je dijete

Povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta UNICEF u Bosni i Hercegovini i Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini u prostorijama Info centra EU organizirali su događaj “Dijete je dijete”.

“Ovim događajem želimo skrenuti posebnu pažnju na prava djece migranata i izbjeglica koji se trenutno nalaze u BiH. Poruka cijelog događaja je “Dijete je dijete” jer želimo reći da dijete bez obzira gdje i u kakvoj situaciji se nalazi, ko su mu roditelji i kakve su mu sposobnosti i bilo kakvo drugo pitanje je dijete i ima jedna prava koja mu garantuje Konvencija o pravima djeteta”, kazala je Nela Kačmarčik, voditeljica komunikacija u UNICEF-u BiH.

Šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr Rownak Khan potcrtala je važnost Konvencije i njenog poštivanja:

“Obilježavamo 30 godina Konvencije o pravima djeteta koja je najvažniji i najjači pravni instrument koji omogućava svakom djetetu da bude dijete. Konvencija daje odgovornost prema državama, donositeljima odluka da se za to pobrinu i da osiguraju da svako dijete – bez obzira u kakvoj situaciji, da li je u seoskoj, ruralnoj sredini ili u bogatoj porodici, da li ima poteškoće u razvoju…, – ima zdravstvenu zaštitu, prilike za učenje, da ima zaštitničko okruženje i mogućnost da se izrazi i učestvuje u donošenju odluka koje će utjecati na njegovo blagostanje”.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH istaknuo je kako je Konvencija o pravima djeteta najprihvaćenija konvencija i kako ju je ratificirao najveći broj zemalja:

“Evropska unija radi u cijeloj regiji, u BiH, ali i u drugim zemljama u regiji kako bi osigurala da djeca imaju svoja prava koja bi trebala imati, da bi dijete trebalo biti dijete, da bi trebalo naučiti da živi svoj život sa svojim pravima. Prije svega, dijete treba imati socijalni prostor, siguran prostor za ispunjavanje i realizaciju punog potencijala. Drago mi je što se danas fokusiramo naročito na prava djece koja su prešla veliki put, koja su putovala izdaleka. EU je pružila veliku finansijsku podršku. To je sve korišteno da se toj djeci omogući ovdje u BiH da idu u školu, da uče jezik da rade i druge stvari koje rade i druga djeca“.

Priče djece koja su boravila u migrantskim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini kroz performans su ispričala djeca iz  dramske akademije Helen O’Grady iz Sarajeva, među kojima i 15-godišnja Amina Alihodžić koja kaže kako su na nju i drugu djecu koja je radila na performansu priče koje su predstavili ostavile jak utisak:

“Sve skupa je bilo potresno, jer to su priče djece. Dramski smo predstavili priče djece migranata i izbjeglica koja su tokom svog puta preživjeli jako teške situacije, mislim da je ovo dobar način da sve to prikažemo i na neki način osvijestimo ljude i približimo im to šta se dešava.

Događaj “Dijete je dijete” upotpunile su tri izložbe – prodajna izložba radova djece i mladih iz migrantskih prihvatnih centara iz BiH čijom kupovinom su prisutni podržali rad kreativnih radionica, izložba fotografija nastalih tokom kampanje “Pričaj mi”, te izložba postera “Dijete je dijete”, koje su za UNICEF u BiH kreirali mladi umjetnici i dizajneri, učesnici Pop Up Sarajevo studentskog festivala dizajna i vizuelnih komunikacija.

Prikazan je i video “Pričaj mi”, u organizaciji internacionalne fondacije Humanost u akciji, nastao tokom istoimene kampanje, posvećene podizanju svijesti među građanima BiH o patnjama djece i adolescenata imigranata koji su pobjegli iz svojih zemalja u potrazi za sigurnošću i boljim životom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »