Ponovimo “NE!” termoelektrani Kamengrad

Uprkos činjenici da je 4. maja 2018. godine opštinsko vijeće Sanskog Mosta održalo posebnu tematsku sjednicu na kojoj su razmatrane aktivnosti vezane za termolektranu “Kamengrad” Sanski Most i na kojoj su se stanovnici i odbornici grada na Sana odlučno usprotivili njenoj izgradnji, ove aktivnosti su nakon više od godinu dana ponovo pokrenute.

Zajedno sa kompanijom “China Energy Engineering Corporation Limited International Company”, pismo namjere opštini Sanski Most uputila je kompanija „Lager“ d.o.o. iz Posušja i projekat termoelektrane će odbornicima ponovo prezentovati sutra, 8. novembra.

„Činjenica da je lokalno stanovništvo Sanskog Mosta jasno poručilo da ne želi termoelektranu, vijećnicima je sasvim dovoljan argument da uopšte ne razmatraju jedan ovakav projekat. Navodi u vezi broja zaposlenih, rezervi uglja i prihoda koje ove kompanije navode u svom pismu namjere apsolutno nisu relevantne za širu perspektivu, jer onda govorimo o 45.000 ugroženih građana nauštrb navodno 255 zaposlenih, a da ne spominjemo prirodna šumska bogatstva i devet rijeka Sanskog Mosta koje bi ovim projektom bile potpuno uništene”, poručila je Majda Ibraković, asistentica na program Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Realizacija projekta termoelektrane Kamengrad izazvala bi enormno zagađenje podzemnih i površinskih voda, poljoprivrednog zemljišta, vazduha i šumskih resursa, te neupitno pogoršanje zdravstvenog stanja lokalnog stanovništva, što nažalost zajednice koje žive uz postojeće termoelektrane u BiH potvrđuju decenijama.

Svjesni ovih posljedica, stanovnici Sanskog Mosta prošle godine su se odlučno usprotivili izgradnji ovog postrojenja.

„Ovo je još jedan pokušaj da se trajno uništi najčistiji dio naše zemlje. Nakon plana hrvatske vlade da odlaže nuklearni otpad u susjedstvu, na Trgovskoj gori, sada imamo pritisak firme iz Posušja da sa Kinezima gradi termoelektrana na području Sanskog Mosta“, izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle i postavio pitanje:

„Kojem lobiju, odnosno kojoj politici je u interesu da nepovratno uništi još jedan dio naše zemlje i da pretvori Bosnu i Hercegovinu u crnu rupu Balkana?“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »