Počinje balKam! „Saraj'vo“ večeras u Ljubljani

Projekcijom dokumentarnog filma „Saraj'vo“, koji je režirao Mustafa Mustafić, večeras u Ljubljani počinje prvi „balKam“, festival asocijacija snimatelja sa teritorija bivše Jugoslavije.

Festival se održava od 2. do 5. novembra 2018. godine, a okuplja asocijacije snimatelja iz BiH (ASBIH), Hrvatske (HFS), Makedonije (MSC), Slovenije (ZFS) i Srbije (SAS), uz podršku IMAGO – svjetske federacije snimatelja.

Na festivalu će biti prikazani dugometražni, kratki i dokumentarni filmovi nominirani od strane  asocijacije snimatelja iz svake zemlje, a koji su prema ocjeni svojih članova pokazale izvrsnost u sferi filmske fotografije u posljednje dvije godine. Festival „balKam“ prilika je za okupljanje snimatelja i autora iz regije, razmjena iskustava i razgovore o uslovima rada, profesionalnim izazovima i postignućima.

Pored ostalih, na Festivalu će biti prikazani bosanskohercegovački filmovi „Meso“, banjalučkog reditelja Saše Hajdukovića i direktora fotografije Dragana Radetića i Saše Petkovića, te „Dah“ kratki film u režiji Ermina Brave i direktora fotografije Eldara Emrića.

Dokumentarni film „Saraj'vo“, čijim prikazivanjem večeras počinje „balKam“, zapravo je autorov omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, intimna slika jednog Sarajlije. Film su, u kontinuitetu od pet godina, snimali Mustafa Mustafić, Almir Đikoli i Faris Dobrača.

Mustafić, koji od 1965. godine radi kao profesionalni filmski snimatelj, na festivalu u Ljubljani promovisat će i knjigu „Miris filmske trake“, u kojem piše o svom životu i svojoj profesiji.

Sve filmove iz regije, koji će se prikazati na prvom „balKam“ festivalu u Ljubljani, publika će tokom naredne godine moći pogledati u Beogradu, Sarajevu, Skopju i Zagrebu.  U budućnosti, projekat „balKam“ ima namjeru uključiti asocijacije snimatelja iz Crne Gore, Kosova, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »