Početak evropske kampanje – Evropa bez uglja

Sa ciljem ublažavanja sve gorih posljedica klimatskih promjena i zagađenja vazduha, organizacije civilnog društva u 28 zemalja danas lansiraju zajedničku kampanju pod nazivom Evropa bez uglja (“Europe Beyond Coal”) sa ciljem da ubrzaju napuštanje uglja i prelazak na čistu obnovljivu energiju.

Nove projekcije uticaja uglja na zdravlje ističu hitnost ove promjene ukazujući da su energetska postrojenja Evropske Unije koja sagorijevaju ugalj, samo u 2015. godini odgovorna za, procjenjuje se, 19.500 preuranjenih smrti i 10.000 slučajeva hroničnog bronhitisa kod odraslih. Zdravstveni troškovi uglja su jednako zapanjujući i dostižu 54 milijardi eura u istom jednogodišnjem periodu (1).

“Raste podrška za oslobođenje Evrope od uglja do 2030. godine i civilno društvo se ujedinjuje kako bi taj cilj i ostvarilo, i to što pre,” rekla je Kathrin Gutmann, direktorka kampanje Evropa bez uglja. “Da bi države ispunile svoje obaveze iz Pariskog sporazuma o klimi i za dobrobit građana, energetska postrojenja koja sagorijevaju ugalj moraju se gasiti daleko brže nego što je sada slučaj. Postrojenje na ugalj u bilo kojoj državi je teret za celu Evropu i za našu planetu u cjelini.”

“Pozivamo vlade, gradove, kompanije, banke i investitore da utvrde svoje planove napuštanja uglja pre međunarodnog sastanka o klimi koji će se sledeće godine održati u poljskom gradu Katovice. Klimatski sastanak Ujedinjenih nacija koji sledeće nedelje počinje u Bonu, u Nemačkoj, je odlična prilika za preuzimanje dodatnih, ambicioznih obaveza za postepeno napuštanje uglja,” rekla je Gutmann.

Organizacije koje učestvuju u kampanji Evropa bez uglja su od 2016. godine pomogle zatvaranju 16 postrojenja na ugalj širom Evrope, a zatvara se i dodatnih 39. Vlade Holandije, Velike Britanije, Finske, Francuske, Portugalije i Italije posvetile su svoje države cilju potpunog ukidanja uglja najkasnije do 2030. godine. Kampanja Evropa bez uglja svoje aktivnosti usmjerava na pretvaranje ovih objavljenih namjera o napuštanju uglja u konkretna djela i požurivanju procesa zatvaranja preostalih 293 postrojenja u Evropi.

Ovoj kampanji za napuštanje uglja pridružuju se i organizacije civilnog društva u Jugoistočnoj Evropi, gde rastuće izazove zagađenja vazduha, uticaja na javno zdravlje i klimatskih promjena zajednički osjećaju stanovnici država članica Evropske unije i kandidata za članstvo.

Udruženja okupljena u kampanji Evropa bez uglja pozivaju sve evropske zemlje da bez odugovlačenja prekinu podršku postrojenjima na ugalj, da se obavežu na fazno napuštanje uglja kroz pravičnu tranziciju za zaposlene u ovom sektoru i za regione koji zavise od eksploatacije uglja, kao i da bezrezervno stanu iza prelaska na čistu, obnovljivu energiju širom Evrope.

 

O Evropi bez uglja:

Evropa bez uglja okuplja udruženja, odnosno organizacije civilnog društva koja rade na mobilisanju podrške i zatvaranju rudnika uglja i termoelektrana, sprječavanju izgradnje novih postrojenja na ugalj i požurivanju pravične tranzicije ka čistim i obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Slična, “sestrinska” kampanja organizacije “Sierra Club” u Sjedinjenim američkim državama realizuje se već nekoliko godina doprinijela je već objavljenim zatvaranjem 263 termoelektrana na ugalj – što je više od polovine njihovog ukupnog broja u Americi. Ova zatvaranja se nastavljaju uprkos podrške uglju administracije predsednika Trampa. Naša udruženja teže repliciranju ovog uspjeha u Evropi i posvećuju svoje vreme, energiju i resurse ovoj nezavisnoj kampanji za Evropu bez uglja do 2030. godine ili ranije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »