Otvorene su prijave za 1. BH UPSHIFT program za srednjoškolce

Inovativni UNICEF-ov program UPSHIFT namijenjen je srednjoškolcima uzrasta od 13 do 19 godina i kroz kombinaciju radionica društvene inovacije, mentorstva, inkubacije, te finansijski podsticaj za najbolje ideje, ima za cilj da osposobi mlade ljude za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste. Tokom UPSHIFT radionica tim mentora će pružiti podršku učesnicima, provesti ih kroz proces analize i rješavanja problema i omogućiti da steknu nova znanja i vještine. Prijave za prvu UPSHIFT radionicu, koja će se održati održati od 27. – 29. marta 2020. godine na Bjelašnici su otvorene do 15. marta. Ova radionica namijenjena je mladima s područja: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Goražda, Visokog, Zenice, Zavidovića, Travnika, Jajca, Kladnja, Živinica i Tuzle.

„Cilj UPSHIFT-a je da mladima iz Bosne i Hercegovine pomogne da nauče kako da sami prepoznaju i riješe probleme u svom okruženju i time unaprijede svoju zajednicu. Ohrabrujemo mlade da se prijave, jer će uz tim odličnih mentora imati priliku da razviju i implementiraju rješenje za prepoznati problem u svojim zajednicama. Nakon zatvaranja prijava 15. marta, za učešće na trodnevnoj UPSHIFT radionici biće izabrano 10 timova koji imaju najveći potencijal za rješavanje problema u svojim zajednicama. Pet timova koji pokažu najbolje razumijevanje konkretnog problema i predstave najbolja rješenja će dobiti grant u iznosu od 3 000KM i dalju mentorsku podršku, kako bi mogli razviti svoju ideju“, rekla je Leila Hadžić, program koordinator za UPSHIFT BiH 2020.

Od 2019. godine jedna od zemalja koja implementira UPSHIFT program je Bosna i Hercegovina i to u sklopu projekta Dijalog za budućnost, kojeg zajednički realiziraju UNESCO, UNICEF i UNDP, a partner na projektu je udruženje Laboratorium iz Tuzle.

U Bosni i Hercegovini će tokom 2020. godine biti realizirano nekoliko UPSHIFT radionica usmjerenih na određene regije. Budući da će svaki UPSHIFT biti usmjeren na jednu regiju Bosne i Hercegovine, prijave onih koji ne žive u regiji koju obuvata trenutni, prvi UPSHIFT se neće razmatrati.

Sve informacije o programu UPSHIFT nalaze se na web stranici www.upshift.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »