Otvorene prijave medicinskih radnika za rad u Njemačkoj

Konkurs za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekat “Triple Win“ koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, zvanično je otvoren, a svi zainteresovani svoje prijave mogu predati do kraja septembra u nadležne lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Konkurs je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, dok će se intervjui sa prijavljenim kandidatima održati od 2. do 6. oktobra u BiH. Prijaviti se mogu medicinske sestre/tehničari općeg smjera ili pedijatrijske sestre/tehničari. Projektom koji zajednički realizuju njemački GIZ, Savezna agencija za rad Njemačke i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zaposlenje je do sada dobilo 450 medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Koordinatorica GIZ projekta Triple Win, Azra Ramić, naglasila je da su prijave besplatne te da kandidati ne plaćaju nikakvu proviziju za posredovanje pri zapošljavanju. “Svi zainteresovani koji se žele prijaviti na projekat moraju dostaviti dokaz o završenom IV stepenu medicinske škole (opći ili pedijatrijski smjer) i o položenom stručnom ispitu, te imati državljanstvo BiH, dok je elementarno poznavanje njemačkog jezika dodatna prednost“, rekla je Azra Ramić i dodala da se projekat realizira u skladu sa kodeksom ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije i da u njemu ne može učestvovati medicinsko osoblje koje je deficitarno u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) u BiH, dr. Brigitte Heuel-Rolf, navela je da svi građani i građanke Bosne i Hercegovine koji dobiju zaposlenje putem ovog projekta, imaju iste uslove kao i osobe koje već rade u Njemačkoj.“Projekat Triple Win pruža odličnu prilika za sve medicinske radnike da se povežu sa renomiranim poslodavcima iz Njemačke i pokažu svoje znanje na inostranom tržištu. Ovim projektom GIZ pruža punu podršku u individualnoj i jezičkoj pripremi kandidata kao i procesu integracije u njemačko društvo“, istakla je dr. Heuel-Rolf te napomenula da kandidati dobivaju punu podršku u procesu priznavanja diplome u Njemačkoj.

Triple Win projekat koji je pokrenut 2012. godine ima tri značajne komponente. Projektom se smanjuje nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, medicinskim radnicima se pruža prilika za ostvarivanje bolje životne perspektive dok se istovremeno smanjuje nedostatak stručne radne snage u Njemačkoj.

Već nekoliko godina ima, Njemačka ima znatan nedostatak stručnog osoblja u oblasti medicinske njege. Ovakvo stanje će se dodatno pogoršati u srednjoročnom i dugoročnom periodu zbog demografskih promjena u zemlji. Nasuprot tome, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama postoji višak kvalificirane radne snage, koju lokalna tržišta rada ne mogu apsorbovati, a posljedica toga je visoka stopa nezaposlenosti u slučaju osoblja za medicinsku njegu u ovim zemljama.

 

Opšte informacije: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u Bosni i Hercegovini djeluje od 1995. godine. Težišta aktvnosti su održiv ekonomski razvoj i podrška stvaranju radnih mjesta, obrazovanje odraslih, stručno obrazovanje, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije i reforma javne uprave. Ured u Sarajevu je od septembra 2010. godine i sjedište Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu koji pruža podršku pravnoj reformi, vanjskoj trgovini, modernizaciji općinskih usluga, energetskoj efikasnosti, biodiverzitetu i EU integracijama. Zajedno sa partnerskim institucijama GIZ provodi projektne strategije s ciljem održivog jačanja stabilnosti zemlje. Zahtjevi neophodni za EU integraciju su prožeti kroz sve oblasti rada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »