Otvorena vrata muzeja pozivaju na proslavu kulture, historije i umjetnosti

Evropska noć muzeja, godišnja proslava kulture i historije poziva sve građane da istraže svijet muzeja i zajedničku historiju, kulturu i tradiciju širom Evrope. Tokom najvažnijeg dana za muzeje, ova središta kulture i tradicije otvaraju svoja vrata i pripremaju posebne programe, pozivajući građane ne samo da ih posjete i nauče nešto novo, već da im se pridruže u poštivanju i promociji zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Kultura, umjetnosti i historija podsjećaju na zajedničku prošlost i pomažu izgraditi jače veze za budućnost, te su neizostavni dio obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini. U okviru aktivnosti proslave Dana Evrope, u saradnji s ambasadama Austrije, Francuske, Grčke i Italije u Bosni i Hercegovini, Info centar Evropske unije je organizovao virtuelne posjete prestižnim evropskim muzejima.

Posjetioci muzeja u Banja Luci, Jablanici, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Travniku i Trebinju imali su priliku pogledati dio postavke Albertina muzeja i Prirodoslovnog muzeja u Beču, vidjeti neka od najpoznatijih i najcjenjenijih djela izloženih u pariškom Luvru i Acropolis muzeju u Atini, i tako se pridružiti milionima evropljana koji proslavljaju Evropsku noć muzeja.

Evropska noć muzeja je prilika da se posjete trajne i privremene postavke, ali također i da se muzeji otkriju i dožive na jedan drugi način kroz brojne događaje i aktivnosti. Već četrnaest godina zaredom, od 2005. godine, Evropska noć muzeja je jedinstvena prilika da se otkriju nove postavke, nauče nove stvari i naprave trajne uspomene u kućama kulture i tradicije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »