Ay, Carmela na Vracama

Nakon što se zbog loših vremenskih prilika  termin izvođenja predstave „Ay, Carmela“ u organizaciji Grada Sarajeva i SARTR-a pomjerio. Sarajevski Ratni teatar sa zadovoljstvom najavljuje da će se u srijedu 22. maja u 21h. na Spomen – Parku Vraca, pod otvorenim nebom odigrati predstava „Ay, Carmela“!

Spomen- Park Vraca se prostire na 3000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora i predstavlja jedan od najvećih kulturnih, umjetničkih, istorijskih i turističkih potencijala grada Sarajeva.  U svom obnovljenom izdanju, ovaj kompleks vraća se u život upravo izvedbom predstave Sarajevskog ratnog teatra „Ay, Carmela“, dok već postoje incijative i drugih kulturnih institucija da svoje sadržaje javnosti predstave upravo u ovom jedinstvenom novom kulturnom prostoru.

„Ay, Carmela“  je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu  u ratnim vremenima.

Upravo iz tog razloga igranje  ove predstave   ima višestruko značenje u ambijentu Spomen – parka Vraca koji je od austrougarske vojne tvrđave, pretvoren u službeno stratište građana Sarajava, tokom 2. svjetskog rata. Ambijentu koji je nakon drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana,  te pretvoren u Spomen – park, da bi, naposljetku, u ratnim devedesetim bio devastiran i služio kao mjesto odakle je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera.

Na austrougarskim kartama, lokacija sadašnjeg kompleksa Spomen- parka označena je imenom VRATCA (mala vrata).

U sjećanje na sve žrtve, povodom Dana pobjede nad fašizmom, sa malih vrata grada – „Ay Carmela“ želi poručiti da fašizmu prolaza nema!

NO PASARAN!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »