Otvaranje Foto galerije u Centru ta kulturu u Jelićevoj

Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo osnovana je 1965. godine, od strane osnivača Općine Centar Sarajevo. JU CKM, institucija je koja aktivno učestvuje u naporima društvene zajednice za kvalitetnim osmišljavanjem slobodnog vremena djece, mladih i građana, u neposrednoj saradnji sa drugim društveno političkim institucijama, školama, vrtićima, ustanovama za specijalno vaspitanje i obrazovanje, nevladinim i humanitarnim organizacijama, medijima, javnim, kulturnim i naučnim radnicima, pružajući mogućnost kreativnog stvaralačkog rada. Kroz segmente kulturnog i obrazovnog djelovanja, preferira rad sa djecom i mladima( Škola gitare, Likovna škola, Škola baleta, Škola glume, Škola klavira, Škola plesa, Fotofestival učenika srednjih škola, Estetika i kultura življenja, Radionica kaligrafije, Radionica konverzacionog engleskog jezika…).,afirmiše njihovo stvaralaštvo, uvažavajući i ostale kategorije društva.

U nastojanju da obogati svoje kulturne sadržaje, Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, u utorak 25.09. otvoriće Foto galeriju, sa početkom u 11 sati-Jelićeva broj 1. Kada govorimo o fotografiji kao umjetničkoj disciplini, treba da imamo na umu da sa vizuelnog, likovnog stanovišta, fotografija jeste slika, koja, doduše, nije nastala klasičnim slikarskim metodama i postupcima, ali je u svojoj biti ipak slika i kao takva podliježe istom onom sudu i zakonitostima koje važe za klasične vizuelne umjetnosti, bez obzira na to što taj isti sud i zakonitosti evoluiraju jednako kao i sama umjetnost. Pokretači buduće fotografske galerije, u svom dosadašnjem teorijskom i praktičnom bavljenju fotografijom, detektirali su nekoliko specifičnih problema vezanih za ovu oblast, u čije su prevazilaženje spremni uložiti vlastito iskustvo, znanje i energiju, ali i uključiti i druge relevantne institucije i pojedince koji mogu konstruktivno doprinijeti realizaciji planiranih projekata i aktivnosti.

Ključni ciljevi galerije biće organiziranje izložbi; organizacija kurseva, radionica i seminara; edukacija javnosti i unaprjeđenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti; stvaranje kritičkog mišljenja  kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti; rad sa mladima; rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz fotografsko stvaralaštvo. Organizovanje prvog FOTO BIJENALA u zemlji, a i regiji. Bijenale bi imalo za cilj okupti najznačajnija imena fotografske umjetnosti iz domaće, regionalne i svjetske fotografske scene. Na taj način  galerija bi ostvarila ogroman publicitet, suradnju sa ambasadama i njihovim kulturnim institucijama, agentima i dilerima fotografskih djela, kao i stvaranje domaćeg, fotografskog, tržista koje uopšte i ne postoji. Djela koja će se izlagati u galeriji trebaju imati najveći umjetnički standard koji  važi za poznate i renomirane fotogalerije i muzeje u regionu i svijetu. Od velike važnosti je podsticanje umjetnika-fotografa na suvremeni pristup fotografskoj umjetnosti koji je trenutno na svjetskom fotografskom tržistu najaktuelniji, a u našoj zemlji je na nezavidnom položaju upravo iz razloga jer ne postoje galerije koje daju značaj  autorima sa takvim umjetničkim izražajem. Galerija treba da ima svoju autohtonost u svom djelovanju i postojanju, i da u svom radu na ostvarenju strateških ciljeva, uvijek postupa prema najvišim etičkim principima, promovirajući ljudska prava, građansko društvo, demokratiju i ekologiju. Galerija će, putem fotografije, afirmirati i promovirati istorijsku, kulturnu i umjetničku baštinu Bosne i Hercegovine. Galerija bi surađivala i sa autorima iz ostalih umjetničkih disciplina gdje bi se mogli raditi zajednički multimedijalni projekti. Također bi pratila domaće festivale te radila tematske izložbe i projekte, ali isto tako bi posjećivala regionalne i svjetske fotofestivale, bijenala, radionice… sve u cilju svoje promocije i konkurentnosti na fotografskoj sceni.

Prva foto izložba biće retrospektiva Festivala ulične umjetnosti autora koji je svojim djelima i angažmanom već odavno prisutan na svjetskoj fotografskoj sceni Dženata Drekovića, koji će biti i umjetnički rukovodilac Foto galerije Centra kulture i mladih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »