OSTVAREN LIRSKI POTENCIJAL SEVDALINKE “SEJDEFU MAJKA BUĐAŠE” U ALIMANOVIĆEVOJ OBRADI

Poslušajte kako zvuči sevdalinka “Sejdefu majka buđaše” u muzičkoj obradi višestruko nagrađivanog pijaniste, kompozitora, dirigenta, aranžera i profesora Sinana Alimanovića. U nastavku se nalaze dva snimka, u različitim muzičkim formama: solo klavir i trio. Putem ove komparacije dobit ćete uvid u lirski potencijal ali i u tehničku kompleksnost i izmjene, koje se odnose na formu, realizirane u Alimanovićevoj pripremi tradicionalne pjesme “Sejdefu majka buđaše”.

U solo pijanističkoj formi, Sinan Alimanović sevdalinku interpretira u lirskom raspoloženju, te primjenjuje potpuno nove harmonijske progresije u odnosu na original. Dok svira muzičku temu, Alimanović u sevdalinku integrira harmonijsku progresiju II – V – I stupanj, ispirisanu najvećim jazz stvaraocima koji su je koristili i koriste danas: počevši od Charlie Parkera, pa sve do našeg savremenika Keitha Jarretta. Sama kompozicija je durska, tako da na lijepu dursku melodiju harmonijska struktura gradi poseban ugođaj. Po završetku teme, Alimanović koristi rhythm changes (aaba), to jest prije samog sola autor koristi rhythm changes kao pedal bass, ali za pola tona više u odnosu na originalnu intonaciju B, te prvih 16 taktova (aa1) svira u B13. Harmonija b chorusa (8 taktova) je es mol, po čijem završetku se ponovo vraća na akoji je isti kao aa1. Nakon teme, počinje standardni rhythm changes u B. Muzička tema dolazi po zavšetku nekoliko chorusa sola, i smirujuće završava kompoziciju.

U formi jazz trio (klavir, bubanj, kontrabas), solo klavir (Sinan Alimanović) izvodi muzičku temu, dok mu se u dijelu rhythm changes B13 priključuju bubanj (Vladimir Kostadinović) i kontrabas (Saša Borovec). Po završetku dijela rhythm changes B13, dolazi dio B u kojem muzičari sviraju po uzoru na američki jazz, u kojem je u velikoj mjeri prisutan shuffle ritam, a za koji je karakteristično da swinga i nosi groove. Naposljetku, groove se smiruje a klavir, na kraju, ponovo iznosi temu.

Navedeno je prisutno u oba snimka, s tim što je u solo pijanističkoj interpretaciji Alimanović imao zadatak da samostalno izgradi ritmičku arhitekturu sevdalinke kao i lirsku nijansiranost muzičke teme. O tome je govorio akademski profesor, pijanist Omer Blentić na promociji Alimanovićevog solističkog nosača zvuka “Live in Sarajevo” (2016), na kojem se nalazi i ova kompozicija:

“Na trenutke imate dojam da je tu prisutan jazz trio ili kvartet što je veoma interesantno jer Sinan Alimanović kroz majstorstvo sviranja klavira stvara te zvučne privide odvodeći nas u sasvim drugu dimenziju, u kojoj više ne percipiramo samo klavir kao instrument i njegove zvučne karakteristike, već mnogo toga više i drugačije.” – Omer Blentić

U trio verziji, Alimanović je dobio podršku vrhunskih jazz muzičara uz koje je lirski karakter sevdalinke “Sejdefu majka buđaše” također ostvario svoj puni  potencijal: višestruko nagrađivanog bubnjara Vladimira Kostadinovića i kontrabasistu Sašu Boroveca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »