Osnivanje regionalnog saveza Odbranimo r(ij)eke Balkana

Ekološki i aktivistički pokreti/organizacije/aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupljaju se u Sarajevu 3. jula uz poruku Ni kap vode im ne damo!

Regionalni savez pod nazivom Odbranimo r(ij)eke Balkana najavljuje veliki skup 3. jula u Sarajevu, gdje će se postaviti kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana.  Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. Očekuje se dolazak predstavnika i predstavnica preko 20 lokalnih inicijativa koje se već godinama aktivno bore za rijeke i reke širom Balkana.

Odbranimo r(ij)eke Balkana je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima. Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze – poručuju iz ovog saveza.

Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala.

Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička!

Pozivamo cijenjene medije da nam se pridruže na Konferenciji za medije na kojoj će se prisutnim obratiti predstavnici pokreta iz zemalja članica Saveza.

Konferencija za medije će se održati u subotu, 3. jula u 14:00 , na lokaciji Vilsonovo šetalište (početak šetališta kod mosta Suade i Olge).  Na ovoj konferenciji će biti saopćeni principi i ciljevi djelovanja novoformiranog regionalnog saveza koji će biti usaglašeni istog dana na skupu u organizaciji bh. ACT-a (Fondacija Atelje za društvene promjene).   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »