Odmori u BiH: Šta sve možete vidjeti i probati u Jajcu za 48 sati

Malo koji grad u BiH može toliko da ponudi ljubiteljima prirode, turistima i izletnicima kao što to može Jajce.

Zaista, teško je naći grad koji ima toliku širinu ponude, pošto ovdje možete sve: obići srednjovjekovne građevine, posjetiti Muzej AVNOJ-a i Franjevački muzej u kojem ćete vidjeti kostur posljednjeg bosanskog kralja, uživati u vodopadima i slapovima, mljeti brašno u vodenici, spuštati se zip-lineom, voziti se i ručati na lađi na jezeru ili se kupati na brani. Naravno, nismo ni blizu kraja nabrajanju svih atrakcija ovog prekrasnog grada, pa stoga, ako imate slobodan vikend ispred sebe i koju marku u džepu, neka Jajce bude vaš prvi izbor.

Pokušaćemo, stoga, da vam preporučimo šta da obiđete u Jajcu i njegovoj okolini u samo 48 sati, potpuno svjesni da postoji ozbiljna šansa da ćete pasti s nogu od umora. Naravno, ukoliko možete odvojiti više vremena da uživate u ponudi Jajca, apsolutno vam to preporučujemo.

Odlične ponude za smještaj i odmor u ovom gradu, uz 15% popusta za plaćanje Visa karticom, pronađite na platformi odmoriubih.ba.

1. Vodopad rijeke Plive u centru grada

Ovaj jedinstveni prirodni fenomen u centru grada, odavno je postao zaštitni znak Jajca i ono zbog čega turisti prvo dolaze. Budite i vi jedan od njih i uživajte u pogledu na ovaj čarobni prizor sa svih strana i terasa, i obavezno posjetite platformu u podnožju. Ako ste dovoljno hrabri, spustite se zip-lineom preko vodopada i doživite nalet adrenalina dok vas kapljice vode ugodno hlade po licu.

2. Mlinčići

Na par kilometara od centra grada, nalazi se dvadeset vodenica na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera. Obnovljeni su 2005. godine i danas ih radi šest u kojima se može kupiti svježe samljeveno brašno, dok su ostali manje-više u funkciji spomenika.

3. Okupajte se “na brani”, ručajte na lađi

Moderni hotel “Plivsko jezero” nudi vrlo lijep smještaj na odličnoj lokaciji uz jezero, ali njegov pravi adut je ručak na lađi i vožnja Velikim plivskim jezerom. Kada se nauživate delicija ovog kraja, prošetajte do “brane” na kupanje. Ovo je najpopularnije kupalište, toliko atraktivno da veliki broj građana iz Banjaluke, Šipova, Mrkonjić Grada i drugih opština upravo tu dolaze da se rashlade i uživaju u masaži na slapovima. Kada se odmorite i rashladite, patike na noge i spremite se za malo penjanja na Stari grad Jajce.

4. Hram boga Mitrasa

Znate li da u Jajcu postoji spomenik – hram boga Mitrasa, indoevropskog božanstva i zaštitnika ratnika koji datira između 3. i 4. vijeka nove ere? Spomenik je toliko sačuvan da se na njemu mogu i sada vidjeti originalne boje korištene prilikom izrade. Nemojte propustiti priliku da ga pogledate, usput vam je pri šetnji prema Starom gradu Jajcu.

5. Stari grad Jajce

Popnite se u Stari grad Jajce koji i danas ima svoje stanovnike, za razliku od ostalih koji su pretvoreni u tvrđave i muzeje. Ovo je jedno od rijetkih očuvanih utvrđenih gradskih naselja sa svim karakteristikama urbanog centra 15. vijeka.

6. Katakombe

S obzirom na to da ćete se prilično zagrijati u penjanju do Starog grada Jajca, da se rashladite idite prvo u katakombe izdubljene u živoj stijeni ispod platoa između Medvjed-kule i Crkve Svete Marije. Isklesane su u 14. vijeku po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića. Imaju crkvu, kriptu sa oltarom i uklesanim krstom, suncem i polumjesecom, kao i crkvu sa krstionicama i grobnim mjestima. U osmanskom periodu su služile kao svetište, a u austrougarskom kao skladište piva. U Drugom svjetskom ratu cijeli Vrhovni štab se krio u njima.

7. Medvjed kula

Medvjed kula je jedna od odbrambenih stražarskih građevina koja je sa zapadne strane čuvala grad od osvajača. Sa njenog vrha se moglo pratiti kretanje neprijatelja. Neki je zovu ovako zato što je ogromna i ima zidove debele do šest metara, a drugi smatraju da su u njoj nekada živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici.

8. Crkva Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke

Prekoputa katakombi je najstarija katolička crkva u BiH, jedina srednjovjekovna koja je opstala, Crkva Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke iz 13. vijeka koja je pretvorena u Fethiju (osvojena i postala džamija), 1528. godine.

9. Tanjug

Nedaleko od ovog mjesta nalazi se zgrada u kojoj je osnovana Telegrafska agencija nove Jugoslavije – čuveni Tanjug.

10. Dizdareva ili Ženska džamija

Penjući se prema vrhu utvrde, nemojte samo proći pored Dizdareve ili Ženske džamije u Gornjoj Mahali, koju je izgradio Sulejman-beg Kulenović 1813. godine i koja je od najranijih dana, a i danas namijenjena za molitve gotovo isključivo ženama.

11. Tvrđava u Jajcu

Kada se konačno popnete na tvrđavu, možete da uživate u divnom pogledu na Jajce, ali i saznate da se ispod zidina nalaze podzemni hodnici i prostorije. Sa tog mjesta se vidi Kraljev grob u Zastinju na Borovima, na južnoj padini brda Huma. U pitanju je stećak posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića ubijenog 1463. godine, a čije su kosti smještene u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

12. Franjevački samostan i posljednji bosanski kralj u staklenom sanduku

Ovo je jedan od najboljih muzeja u BiH, ali malo ko zna da u njemu počiva posljednji kralj u staklenom kovčegu, kao i da se čuvaju mnogobrojni relikti od neprocjenjive vrijednosti poput etnografske zbirke, prikazi Mitre i Meduze, kratki bodež i mač “Mošunj”, Hrvojev misal, Hvalov zbornik, replika rukopisa Crkve bosanske. Ukoliko ste sve ovo uspjeli obići, svaka čast, ali sada je stvarno vrijeme za predah i odmor.

13. Potražite kraljev grob ispod Huma

Drugog dana obilaska potražite grob kralja Stjepana Tomaševića koji je 1463. najvišom cijenom platio otkazivanje poslušnosti sultanu. Osmanlije su nenadano upale u Bosnu, pokorile je bez izvučenog mača, a kralj koji je pokušao pobjeći, uhvaćen je u Ključu na Sani, a pogubljen je na brdu Hum gdje je i danas ostao stećak sa krstom.

14. Svratite u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a

Poseban je po tome što je jedini muzej potpuno posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi, sa autentičnim eksponatima. Osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslovenska muzejska institucija memorijalnog tipa. U septembru 2002. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Dom AVNOJ-a nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kome treba biti vraćena funkcija muzeja AVNOJ-a.

15. Plivska jezera

Postoje Veliko i Malo jezero, a oba pružaju nevjerovatne mogućnosti za sport i rekreaciju, zabavu i uživanje svim generacijama. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića – ovdje možete sve.

16. Eko centar “Slapovi”

Ako ste sve ovo do sada obišli, nagradite se ručkom i probajte autentičnu kuhinju ovog grada. Da biste osjetili sve njegove čari, probajte hranu u Eko centru “Slapovi”. Zašto? Zato što ćete sjediti u predivnom ambijentu okruženi slapovima dok oko vas spavaju i kvaču patkice. Nije vam dovoljno? Onda naručite “pastrmku na kraljevski”, autohtono srednjovjekovno jelo kraljevskog dvora.

17. Svetište Sv. Ive Krstitelja – Podmilačje   

Crkva svetoga Ive u Podmilačju, nedaleko od Jajca, jedno je od najstarijih svetišta u BiH i datira još iz 1461. Uz nju su vezane mnoge legende. U Šematizmu Bosne Srebrene 1864. zabilježeno je kako je crkva čudesno “prešla” iz sela Pšenika u Podmilačje na drugoj obali Vrbasa. Zato u Podmilačje svake godine dolaze hiljade vjernika svih konfesija i postoji čvrsto vjerovanje da je ovo mjesto sveto i čudotvorno.

18. Stari grad Komotin

Stari grad Komotin u selu Cvitović koji je pripadao Kotromanićima, nalazi se oko 15 kilometara od Jajca, a planinari ga prosto obožavaju. Bitno je naglasiti da su ove staze veoma zahtjevne, pa ako niste iskusan planinar, držite se jezera i vodopada.

Inspiraciju za putovanje i tekstove o drugim prelijepim krajevima Bosne i Hercegovine pronađite na turističkoj platformi www.odmoriubih.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »