Održana prva Land Art Kolonija u BiH Kolektiv Kreaktiva na Javorwood-u

Autonomna umjetnička grupa Kolektiv Kreaktiva koja od svog osnivanja 2009-te godine aktivno egzistira na umjetničkoj sarajevskoj sceni bilježi još jedan inovativan angažman. Riječ je o autorskoj ideji Kolektiva, a to je da naprave prvu Land Art koloniju na BiH prostorima. Za one koji ne znaju, Land Art je pejzažna umjetnost i pripada konceptualnim prostornim umjetničkim praksama i promišljanjima. Umjetnici i umjetnice, odabrani od strane umjetnice i osnivačice Kolektiva Nardine Zubanović su u suradnji s organizatoricom Idom Keškić i organizatorima Javorwood festivala svojim karakterističnim experimentalnim pristupommi izveli svoje instalacije i performanse na Javorovom dolu. Kolonija je održana od 03.08 do 06.08 u sklopu festivala Javorwood na našoj olimpijskoj ljepotici Bjelašnici.

05 Postavljanje putujučeg teatra Saše Peševskog 1

Posjetitelji umjetničkog festivala Javorwood su osim muzičkog dijela progama mogli uživati u radovima, koje je ova Grupa napravila tokom trajanja ove kratke umjetničke kolonije. Ovu umjetničku inicijativu posjetitelji festivala su poredili sa umjetičkim idejama svjetskih festivala tipa Ozore, Sonice, Burning Mana itd. Tokom posjete Javorwoodu posjetitelji/ke su osim panotmimičarskih, teatarskih predstava i muzičkih nastupa lokalnih i europskih umjetnika i umjetnica mogli uživati u različitim idejama umjetnika/ica koji su dio Grupe Kolektiv Kreaktiva. Petnaest umjetnicika/ca je tokom četiri dana zajedničkog kampiranja i druženja inspirisanih prirodnim ljepotama Javorovog dola izvela svoje in-situ radove u skladu sa identitetom pomenute lokacije sakupljajući materijal koji su našli obilazeći planinu. Centralni tim kolonije činili su umjetnici/ice Esma Hajrić, Haris Fazlić, Leila Šeper i Nardina Zubanović koji/e su zajednički osmislili/e, intervenisali/e i predstavili/e svoje radove u izdvojenom djelu šume stvarajući prostor zajedničke utopije. Prolazeći kroz glavnu kapiju Javorovog dola i penjući se uz livadu prema“Medinom putu”, nakon što bi prošli pored tri metra visokog indijanskog šatora autora Jasmina Bečirevića i vesele figuracije konja napravljenog od sijena, mostarca Dejana Kosarića, posjetitelji su postajali privučeni svjetlošću lampica i ulazom napravljenim od drveća koje su pažljivo sakupili i napravili takodje mostarski umjetnici i kreativci Almir Zekić i Marina Mimoza. Prolaskom kroz unikatni ulaz i u svom procesu perfromativni rad ovo dvoje mostaraca, posjetitelje bi dočekalo šareno drvo želja i ritualni crteži na kamenju umjetnika Harisa Fazlić-a, ogromni dreamchatcheri od drveća; ukrašeni mahovinom i biljem umjetnice Esme Hajrić, te izuzetni i rijetki jarn bombing Leile Šeper. Prekrasne nenametljive instalacije i intervencije napravljene od strane ovih izuzetnih kreaktivaca postale su dijelom lokacije Javorov dol kao i permanentni rad koji je moguće iskusiti i nakon festivala Javorwood tokom namjerne ili slučajne posjete Javorovom dolu i ovom djelu šume. Radovi umjetnika i umjetnica takodje će se mjenjati tokom vremena uz uticaj kiše, sunca i vjetra tako da su umjetnici/ce ostavivši radove odali prirodi svoje duboko poštovanje i divljenje sa idejom da ona da nastavi njihov rad.

10 Performans Nardina Zubanovic 1

Mističnoj atmosferi koju su ovi umjetnici/ce stvorili doprinjela je umjetnica Nardina Zubanović koja je u noćnim satima izvela svoj ritualni šamanski performans iscjeljenja, koristeći elemente poput vode, vatre, zemlje i vazduha okružena ružama i ljekovitim biljem prikupljenim na Javorowom dolu. Performans, u kojem je učestvovala publika imao je namjeru da obnovi pozitivnu energiju posjetitelja u svetom prostoru koji je umjetnica uredila po uzoru na drevne šamanske rituale i običaje. Kipar Dejan Kosarić osim svoje figuracije, pored visokog šatora koristeći sijeno u kombinuaciji sa velikim ostacima drveća izradio je figuraciju psa pored jezera, kao i figuralne prikaze ptica koje je ovaj umjetnik intuitivno i spontano postavljao po izletištu. Još jedna umjetnica koja je bila dio ove grupe je Una Čardžić koja je kombiniraući stare CDove i žicu uradila svog žičanog čovjeka. Režiser Saša Peševski uz muzičku pratnju Ensara Sulejmanagića izveo je takodje svoj performans postavljajući putujući teatar na ovom festivalu. Osim pomenutih umjetnika/ica svoj rad je izveo i splitski umjetnik Marin Tudor, koji je za svoj materijal odabrao kamenje koje pripada ovoj lokacji. Radu Kolektiva su se na dan festivala priključili i umjetnici Jasmin Osivčić i kipar Aldin Musafi. Što se tehničkog dijela radova Kolektiva tiče i ovaj put Neene Roshe pružila je svoju tehničku i nesebičnu podršku ovoj Grupi. Krečući se prema bini, posjetitelji su primjećivali još jedan rad, a govorimo o sunčanim totemima mladog umjetnika Denijala Keče koji su opet uvod u muzičku priču ovog festivala, što je takodje jedna posebna priča za sebe koju će posebno prepričavati ljubitelji benda Zoster zajedno sa muzičarima ovog benda. Naime, pjevač Zostera Mario Knezović, oduševljen reakcijama publike, koja je plesala po kiši po završetku koncerta pozvao je prisutne da se pridruže na bini i zaplešu uz njihovu poslednju koncertnu i festivalsku pjesmu ovogodišnjeg Javorwooda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »