Kulturno ljeto u Hercegovini – Lodges

Nedjelja, 21. avgust na ognjištu Hercegovina Lodges

 Premijerna izvedba Vivaldijevih Godišnjih doba na Boračkom jezeru u organizaciji Hercegovina Lodjes

 Maestro Nihad Hrustanbegović, bh. umjetnik koji živi i radi u Francuskoj i Holandiji, i koji je 2015 godine zadivio svijet svojom izvedbom “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija na klasičnoj  harmonici,  nastupiće na festivalu “Kulturno ljeto” na Boračkom jezeru u nedelju 21-og  avgusta i 7-og septembra u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru i time premijerno izvesti Vivaldijeva Četiri godišnja doba na klasičnoj harmonici u Bosni i Hercegovini.

 Album “Četiri godišnja doba”, slavno djelo italijanskog majstora, koje je Hrustanbegović prvi u svijetu izveo u potpunosti na harmonici, dobio je i sjajnu, ekstatičnu kritiku na stranici klassiek-centraal.be, najvažnijem portalu posvećenom klasičnoj muzici u Belgiji i Holandiji. Njihov muzički kritičar Ludwig Van Mechelen dao je po prvi put jednom albumu izvedenom na harmonici cijelih pet zvjezdica, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”. “Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno, da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu a da nije naškodio originalu. Detaljno izučavanje ‘Četiri godišnja doba’ se definitivno isplatilo, i barokni karakter djela se apsolutno nije izgubio. Sva ljepota različitih godišnjih doba koja je i Vivaldi opisao svojim notama, Hrustanbegović je prezentovao svojim performansom i tu ima mnogo više od sretnih ili mračnih melodija. Petlja? Da! Uspješno? Naravno!”, zaključuje kritiku Van Mechelen. Maestro Hrustanbegović je nakon izlaska albuma nastupao u Concertgebouw i Kraljevskom Carre teatru u Amsterdamu, Viteškoj dvorani u Den Hagu, a zatim odsvirao petomjesečnu koncertnu turneju u Francuskoj gdje je nastupio i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO.

 hrustanbegovic - cover albuma

Biografija

Nihad Hrustanbegović (1973) , filmski kompozitor, maestro na klasičnoj harmonici, pijanista  profesor muzike je umjetničku karijeru započeo kao devetogodišnjak. Tri puta zaredom: 1988, 1990, i 1991. godine je bio dobitnik nagrada na Bosanskohercegovačkim i Jugoslavenskim natjecanjima mladih talenata. 1995. godine postaje student holandskog Konzervatorija ArtEZ i Messiaen Akademije u gradu Amhemu. Kao student Hrustanbegović je bio član Erasmus projekta,  intenzivni program za studente harmonike širom Evrope u oblasti originalne muzike u Grazu, Kopenhagenu, Rotterdamu, Helsinkiju, Berlinu i Essenu i pohađao časove kod najeminetnijih profesora na svijetu kao što su Friedrich Lips James Crabb, Margit Kern i Matti Rantanen.

  1. godine je magistrirao i odsvirao više od 1000 koncerta u posljednjih 20 godina. Svirao je između ostalog sa Grace Jones, Al Di Meolom i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, a na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Kraljica Beatrix! Brend Heineken je upotrijebio jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu a Hrustanbegović je imao posebnu počast nastupiti dva puta u Viteškoj dvorani u Den Hagu, sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu i na otvarnju Sarajevo Film Festivala 2013 godine. Učestovao je u najgledanijim emisijama nizozemske televizije, poput “Top 2000”, “Slobodni zvuci”, “Top 2000 A GoGo” i “Svijet se nastavlja okretati dalje”.

Hrustanbegović je  objavio sedam samostalnih solo albuma.

 

Subota 20 avgust na ognjistu Hercegovina Lodjes

 Jasna Samic, knjizevnica, orijentalista, prevodilac, knjizevni kriticar

Ljubiteljima pisane riječi našeg slijedećeg gosta, spisateljicu Jasnu Šamić, odista ne treba posebno  predstavljati. Ali evo, za one koji ne  prate pomno književna zbivanja:

Jasna Šamić (1949), orijentalist, prevodilac, književni kritičar, književni historičar, pisac. Bavi se svestrano turskom književnošću (književnost na osmanskom jeziku, književnost Bošnjaka, islamska mistika – sufizam, moderna turska književnost). Bavi se prevođenjem sa turskog, arapskog, perzijskog,francuskog, engleskog i Italijanskog jezika. Objavila je tridesetak knjiga iz raznih oblasti, od kojih izdvajamo romane Bosanski paviljon, Portret Balthazara Casiglionea i Soba s pogledom na okean, i knjige poezije U Hladu druge kože, Iz zabilježaka Babur Šaha i  Na postelji od sna.

Jasna Šamić je dobitnica više uglednih domaćih i stranih književnih priznanja i nagrada. Njeno veče u Lodges biće održano u subotu, 20 avgusta.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »