Obilježavanje 70 godina UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

Dodjela priznanja “Naše priče za najbolje vrtiće”, nagrade za novinarski doprinos promociji i zaštiti  prava djeteta u BiH, kao i predstavljanje nacrta sadržaja Smjernica za kreatore medijskih sadržaja u najboljem interesu djeteta su dio aktivnosti na obilježavanju 70 godina UNICEF-a.

Ceremonija dodjele priznanja i nagrada u okviru projekta “Naše priče za najbolje vrtiće” će se održati 12. decembra u 11:30 u zgradi UN-a u Sarajevu, a isti dan, od 16 sati biće upriličena i svečana dodjela nagrada za najbolje novinarske radove u okviru konkursa za „Novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH“.

Projekat „Smjernica za zaštitu najboljeg interesa djeteta u medijima“ ujedinio je 21 koautora u zajedničkoj misiji kreiranja smjernica za kreatore medijskih sadržaja. Koautori smjernica su univerzitetski profesori, novinari, zagovarači prava djeteta i aktivisti koji, svako iz svog domena znanja i prakse žele da doprinesu stvaranju bolje uređenog medijskog prostora i poštovanju dječjih prava.

UNICEF je nastao 11. 12. 1946 odlukom Generalne skupštine UN-a i ove godine se navršava 70 godina djelovanja i pružanja životno važne pomoći i dugoročne podrške djeci u najkritičnijim područjima pogođenim konfliktima, krizama, siromaštvom. U Bosni i Hercegovini cilj programa za period 2015 -2019 je pružiti podršku državi za ubrzanje univerzalne realizacije prava djeteta, sa posebnim fokusom na najugroženiju i isključenu djecu i porodice: djecu s poteškoćama, djecu manjina, posebno Roma i djecu u osiromašenim zajednicama. Planirano je da se ovo ostvari kroz smanjenje nejednakosti i nepravičnosti i jačanje socijalne kohezije u društvu. Ključni prioriteti uključuju monitoring prava djeteta, socijalnu zaštitu, obrazovanje u ranom djetinjstvu, pravdu za djecu i rani rast i razvoj djece, uključujući djecu s poteškoćama i romsku djecu.

# # #

O UNICEF-u

UNICEF se zalaže za prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radi. Zajedno sa našim partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo pretvorili obećanja u stvarnost, posebno se fokusirajući da dođemo onih kojima je to najpotrebnije, za dobrobit sve djece, posvuda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »