Noć istraživača Bosne i Hercegovine 2017

I ove godine smo zajedno u još jednoj „Evropskoj noći istraživača“!

Šestu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, ovaj put pod sloganom „Kreiramo bolje sutra“.

U petak, 29. septembra, od 17.00 sati građani šest bosansko-hercegovačkih gradova –  Sarajevo,  Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik – pridružiće se društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno slave nauku u više od 300 gradova širom Evrope!

Tokom manifestacije posjetitelji će imati priliku da nauče nešto novo, upoznaju naučnike i njihova dostignuća, pa čak i osvoje poneku nagradu, kroz zabavne eksperimente i kvizove. A možda vas motiviramo da i sami postanete naučnik, u noći u kojoj je sve moguće?

I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo raznolikih zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te  naučnu zabavu na kraju.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže u najluđoj naučnoj noći! Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za sve posjetitelje. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti!

Kao i prethodnih godina, pozivamo sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača  u bilo kojem od šest gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Konkurs za zvanično učešće institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2017. je otvoren do petka 15. septembra 2017. godine. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene u okviru Noći istraživača 2017. Pobjednici među srednjoškolskim timovima, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Posebno pozivamo zainteresirane volontere, koji su nam svih ovih godina bili ogromna podrška tokom održavanja manifestacije, da se prijave za učešće putem naše web stranice. Čekamo vas!

Tačne lokacije i program manifestacije u šest gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće pravovremeno objavljeni na našoj web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete nas pratiti i na facebooku @NocIstrazivacaBiH.

 

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni  Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te G&C Event Agency.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Kreirajmo bolju budućnost zajedno! Pridružite nam se 29.septembra 2017. godine u šest gradova Bosne i Hercegovine!

 

O Evropskoj noći istraživača

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »