Naša staništa: Specijalni otvoreni onlajn program Pravo Ljudski Film Festivala

Program „Naša staništa“ (Our Habitats) pokreće diskusiju o tome koliko je uopće poželjan povratak na prijašnju „normalnost“, jer globalna pandemija funkcionira poput hemijskog eksperimenta koji je iznenada osvijetlio sve skrivene manjkavosti sistema koji se raspada.

 Naučnici predviđaju klimatske promjene destetljećima unazad. Upozoravali su nas na superoluje, masovna izumiranja, suše, poplave, prisilne migracije, glad i raširenu bijedu – što već jeste definicija „normalnosti“ za milijarde. Slično kao i u slučaju klimatskih promjena, naučnici i zdravstveni stručnjaci mjesecima su nas upozoravali na razmjere epidemije COVID-19. Među najosjetljivijim na COVID-19 su oni koji su već najosjetljiviji. Nezaposleni ljudi, osobe u zatvorima, ljudi u migrantskim kampovima, siromašni i oni koji žive u izoliranim ruralnim sredinama, i pogotovo rezervatima, bit će među onima koje će najvjerovatnije biti najviše pogođeni, a vjerovatno će posljednji dobiti brzu, kompetentnu medicinsku pomoć.

Kroz niz uglavnom kratkih filmova, program „Naša staništa“ uvezuje materijalno, tehnološko, industrijsko i kulturno zagađenje, promatrajući svijet kao mrežu ekosistema sačinjenih od različito konfiguriranih, povijesno dinamičnih kontakt zona, a ne kao skup različitih i odvojenih ekosistema. „Naša staništa“ fokusirana su na potrebu za većom političkom seizmičkom promjenom, koja odbacuje prijašnju „normalnost“ odbacivanjem mogućnosti da se razgovara o pojedincima odvojenim od okoliša: oblik blagostanja modeliran prema idejama klase i rase.

Iako je trenutno najvažnije da se međusobno materijalno i emotivno podržimo, do mjere do koje smo jedino u ratovima to osjetili, moramo naći hrabrosti da ovu krizu vidimo onakvu kakva jeste: trenutak za napredovanje globalne borbe za pravedniji svijet. Moramo planirati dugoročnu borbu i upotrijebiti trenutnu slabost zastrašujućeg neoliberalizma protiv sebe.

Prva sedmica programa „Naša staništa“ tematizira Vodu, a otvara se filmom Serpent Rain, dvojca koji čine video umjetnik Arjuna Neuman i filozofkinja Denise Ferreira Da Silva. Film je podjednako eksperiment u zajedničkom radu, kao što je i film o budućnosti. Saradnja  je počela otkrićem potopljenog gusarskog broda, te umjetnikom koji pita filozofa – kako dolazimo do post-ljudskog perioda bez tehnologije? I filozof odgovara – možda možemo snimiti film bez vremena.

Program „Naša staništa“ nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a otvorenje je 15. aprila u 18h na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Sve su projekcije otvorene. Dobrodošli/e!

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtage #ourhabitats, #imaginenewworld #pravoljudski na socijalnim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »